In cazul in care gerul de afara v-a facut zilele acestea sa spuneti ca e frig ca la Polul Nord, ei bine, v-ati inselat. De fapt, in Europa e mult mai frig ca in regiunea Arctica, in timp ce la Polul Nord se inregistreaza potrivit lui Ruth Mottram, expert in clima la Institutul Meteorologic Danez “o caldura fara precedent”.
Asadar, in timp ce in Romania temperaturile au scazut pe timpul noptii pana la -20 de grade Celsius, Roma s-a transformat intr-un paradis al zapezii (o raritate pentru aceasta regiune) iar la Moscova a cazut “ninsoarea secolului”, in punctul cel mai nordic al Groenlandei s-au inregistrat duminica 6 grade Celsius. Partea si mai ingrijoratoare este faptul ca temperaturile au fost pozitive in aceasta regiune in ultimele doua saptamani, intr-o perioada in care in mod normal ar trebui sa fie recorduri de frig. Gheata din Marea Arctica s-a retras si ea la niveluri record… Situatia este din punctul de vedere al lui Ruth Mottram fara precedent.
Gheata din Marea Bering se topeste intr-un ritm extrem de accelerat
Intr-o perioada in care gheata din Marea Bering, situata la vest de Alaska, ar trebui sa atinga cotele maxime, gradul de acoperire al acesteia cu gheata este cu 60% mai mic decat media din 1981 pana in 2010. Cu alte cuvinte, aproape o treime din gheata care acoperea Marea Bering s-a topit. Si nu vorbim aici despre un proces gradual, ci, potrivit unui raport al Inside Climate News, gheata s-ar fi retras in numai opt zile, noteaza Deutsche Welle. In aceste conditii, oamenii de stiinta se declara socati de ritmul incalzirii arctice.
Care este cauza incalzirii zonei Arctice si a gerului din Europa?
Potrivit oamenilor de stiinta, cauza acestor fenomene extreme este ruperea sau slabirea asa zisului vortex polar, adica a masei aerului inghetat de deasupra Arcticii care persista in mod normal aici in aceasta perioada. Acesta este de asemenea reglat de fluxul de aer (jet stream), care la randul lui a devenit neregulat din cauza schimbarilor climatice. Slabirea vortexului polar face ca un aer rece sa se deplaseze spre sud, spre Europa si America de Nord, in timp ce aerul de deasupra Arcticii devine din ce in ce mai cald. Si asa cum va asteptati, explicatia pentru aceste fenomene o reprezinta schimbarile climatice…
In momentul de fata, din cauza caldurii arctice, gradul de acoperire cu gheata a regiunii de la Polul Nord a scazut la un nivel record. Asa se face ca in nordul Groenlandei, unde in mod normal era un strat gros de gheata veche, acum se poate vedea apa. Asta nu ne ajuta deloc cand vine vorba de schimbarile climatice, pentru ca stratul gros de gheata din regiunea arctica joaca un rol important si in temperarea temperaturilor globale prin reflectarea radiatiilor solare…
Comentarii recente