Taj Mahal – impunatorul mausoleu din marmura construit de imparatul Shah Jahan in memoria sotiei lui Mumtaz Mahal – este situat in nordul orasului Agra si are o vechime de 358 de ani, reprezentand astazi principala atractie turistica a Indiei. Desi obiectivul atrage anual peste patru milioane de turisti, potrivit dailymail.co.uk aceasta minune arhitecturala a lumii se afla astazi in pericol de prabusire, specialistii preconizand ca, daca nu se iau masuri, in 2-5 ani frumoasa constructie va deveni o simpla ruina.
Conducatorii campaniei initiate in India pentru salvarea Taj Mahalului sustin ca fundatia din lemn a monumentului a devenit foarte fragila si ca cele patru minarete care inconjoara cladirea dau semne de inclinare. Cauzele care ar fi dus la subrezirea constructiei sunt secarea raului Yamuna (fapt pe care constructorii nu l-ar fi anticipat in momentul realizarii planului arhitectural), poluarea, intensa industrializare si defrisarile masive. Ani de zile fabricile din zona s-au alimentat cu apa din raul Yamuna asemeni Taj Mahalului, fapt care a dus la grabirea secarii raului. In acelasi timp, defrisari masive au avut loc in zona in vederea construirii de noi drumuri fapt ce a dus la cresterea poluarii. Din cauza disparitiei copacilor, care constituiau in trecut o bariera naturala in calea puternicelor furtuni de praf ce matura zona, Taj Mahalul a fost invaluit in ultimii ani intr-o perdea densa de praf. In aceste conditii, masurile urgente propuse de ecologisti pentru salvarea monumentului sunt o campanie intensa de plantare de copaci si construirea unei conducte de apa care sa alimenteze zona.
Autoritatile indiene in frunte cu Guvernul s-au mobilizat in vederea conservarii Taj Mahalului. Se pare insa ca cele opt proiecte avute in vedere acum pentru salvarea Taj Mahalului existau inca din 2003 insa au tot fost puse pe lista de asteptare din lipsa de fonduri…
Comentarii recente