Copilaria este o perioada idilica a vietii noastre date fiind lipsa responsabilitatilor, a grijilor sau a lipsurilor majore. Copiii au capacitatea extraordinara ca, dupa o portie de plans cu lacrimi de crocodil, sa rada cu gura pana la urechi de parca nimic nu s-ar fi intamplat. De aceea, noi adultii ar trebui sa invatam cate ceva de la ei, pentru a ne trai viata mai degajati si, de ce nu, mai fericiti.
Iata mai jos doar cateva motive pentru care, gandind ca un copil, ai putea sa iti schimbi viata in bine, in mai multe privinte:
Nu le pasa ce gandesc ceilalti despre ei
Ai privit vreodata un copil dansand sau cantand in public? E clar ca e minunat sa nu ai inhibitii si sa te poti dezlantui doar pentru a te simti bine! Din pacate, pe masura ce imbatranim, ne retinem de la anumite comportamente numai de frica perceptiei pe care o vor avea ceilalti in legatura cu noi. In cadrul unui experiment din 2014, neurologii au constatat ca, muzicienii de jazz, atunci cand improvizeaza, isi blocheaza o parte a creierului ce tine de auto-cenzura. Asadar, uitand mai des de ceea ce cred altii si dandu-ne voie sa facem ce ne place, am putea fi mult mai productivi si mult mai… fericiti.
Isi lasa mintea sa zburde
Da-i unui copil o foaie de hartie si un creion si mintea lui va construi castele, printi, comori, cai naravasi si super-eroi, desi nimic din ceea ce au mazgalit nu seamana cu ceva amintit anterior. Dandu-si frau liber imaginatiei, copiii isi dezvaluie adevarata creativitate si se simt impliniti si fericiti. Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru functioneaza si la adulti: fiind creativi, oamenii se simt mai impliniti si mai utili, obtinand astfel un grad mai mare de satisfactie in viata. Dar se pare ca mecanismul functioneaza si invers, oamenii fericiti sunt mai curiosi, mai expresivi, si, in cele din urma, mai creativi.
Spun ceea ce gandesc
Copiii sunt sinceri: ei iti vor spune franc ca nu le place tricoul tau, ca mancarea e rea sau ca povestea pe care le-o spui e plictisitoare. In schimb, adultii se chinuie sa minta cam de 11 ori pe saptamana (spun studiile) doar pentru a nu rani sentimentele cuiva si a nu genera situatii jenante. Un studiu facut in 2012, care s-a intins pe o durata de 10 saptamani, a aratat ca persoanele care spuneau mai putine minciuni au raportat imbunatatiri in relatiile lor personale apropiate. Asadar, pentru un plus de fericire, ati putea evita pentru o perioada macar, sa va cereti scuze fara a fi nevoie, sa raspundeti la o intrebare tulburatoare cu o alta, sa radeti in timpul unei conversatii incomode, fiind pur si simplu mai sinceri. In felul acesta va veti scuti de multe batai de cap si de o mare cantitate de stres.
Nu le este frica sa planga
O cercetare care s-a intins pe mai mult de 15 ani de studiu, a aratat ca plansul este de fapt foarte sanatos. Raspunsul uman la durere sau frustrare, plansul, reduce tensiunea arteriala si cantitatea de hormoni de stres din organism. Asadar, nu trebuie sa iti mentii mereu masca de om de fier pe fata. Da-o jos atunci cand esti singur si “serveste” o portie sanatoasa de plans.
Nu tin ranchiuna
Rareori vei vedea un copil care nu se joaca cu un altul pentru ca l-a lovit in urma cu doua zile. Copiii isi consuma supararea rapid, si la 10 minute dupa ce s-au certat crunt, sunt la loc, cei mai buni prieteni. Un studiu realizat de cercetatorii canadieni arata ca amaraciunea constanta poate imbolnavi fizic o persoana si ii poate deteriora calitatea vietii. Daca adultii ar putea uita de resentimente si regrete, lucruri rar intalnite in randul celor mai tineri pamanteni, si-ar putea imbunatati considerabil nu numai sanatatea psihica ci si fizica.
Optimismul debordant
Bebelusii vin pe lume “imbracati” intr-un scut rezistent, de aceea sunt total lipsiti de teama si restrictii. Cercetatorii spun ca, daca sunteti in cautarea fericirii, ar trebui sa experimentati un optimism asemanator pustilor. O astfel de gandire pozitiva in care evenimentele bune sunt vazute ca datorandu-se propriei persoane, iar evenimentele rele sunt vazute ca trecatoare este de asemenea asociata cu o viata mai lunga.
Iau decizii rapid
Intreaba un copil ce ar vrea sa faca in acest moment si te va uimi cu cele mai simpatice raspunsuri. Fie ca va dori sa se dea cu bicicleta, sa zboare in spatiul cosmic, sa o transforme pe Alba ca Zapada in Printesa Elsa, etc, un copil nu se blocheaza din cauza indeciziei atunci cand are de ales intre un milion de variante. In zilele noastre, rezumarea la un singur raspuns e stresanta si un adevarat inhibator de fericire. Studiile psihologice au aratat ca cei care se multumesc sa faca o alegere destul de buna, in loc sa se chinuie sa ia cea mai buna decizie pentru ei, experimenteaza mai putina anxietate si mai multa stabilitate emotionala, decat cei care vor sa faca totul perfect.
Comentarii recente