Prinţul Charles de Wales este protagonistul primului interviu din seria Culoarele puterii pe care Irina Păcurariu o lansează la TVR 1 astazi, 18 martie, la ora 21.00.
Irina Păcurariu aduce la TVR 1 seria de interviuri Culoarele puterii, în care telespectatorii vor face cunoştinţă cu importante personalităţi din zona politicii, din lumea afacerilor sau domeniul academic din întreaga lume, personalităţi care pun sub lupă guvernarea românească din ultimii 20 de ani. Secrete ale istoriei noastre recente, declaraţii în exclusivitate, adevăruri nespuse se vor regăsi în noua serie de interviuri realizate de Irina Păcurariu la TVR 1.
„Nu există un produs de export mai bun pentru România decât Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoară”, este de părere Prinţul Charles al Marii Britanii, ale cărui păreri despre România vor putea fi urmărite în prima ediţie Culoarele puterii.
„Relaţiile stabilite între unii dintre străinii care au reprezentat importante foruri internaţionale cu instituţii şi oficiali români fac o radiografie a tinerei noastre democraţii şi spun povestea unei Românii neştiute”, declară Irina Păcurariu, realizatoarea seriei Culoarele puterii.
Primul episod al seriei va mai avea în prim plan câţiva „străini pe Culoarele Puterii: din Londra, Berlin si Washington”, după cum povesteşte Irina.
„Era la sfârşitul anilor ´80, când treceam subversiv peste graniţă articole scrise de Andrei Pleşu sau de Doina Cornea. Le publicam în Time; astfel au aflat englezii din puţinul pe care îl ştiau până în ´90 despre România”, mărturiseşte Jessica Douglas-Home, ziaristă şi scriitoare britanică, prima invitată a Irinei Păcurariu. Încă din 1986, ea a înfiinţat împreună cu soţul său, fost redactor şef la Times, o fundaţie pentru sprijinirea intelectualilor în regimurile opresive din Polonia, Cehia şi România. După căderea Cortinei de Fier şi-a păstrat interesul doar pentru România şi a înfiinţat “Mihai Eminescu Trust”, patronată acum de Prinţul Charles al Marii Britanii, pe care telespectatorii îl vor vedea într-un interviu în exclusivitate tot în această primă ediţie a Culoarelor puterii.
„Mi-am alăptat cel de-al treilea copil în sala de consiliu a BNR, sub tablourile lui Nicolae Grigorescu. De aceea, pe cel mic îl şi cheamă Nicolae. În Washington, locuim în casa în care au stat Jean Marais şi fostul secretar de stat James Baker, dar grădina moştenită de la ei am transformat-o într-o curte plină cu zarzavaturi, ca în România”, povesteşte încântată Dr. Hu Chang, mare investitor american în România. Profesoară de drept internaţional, Dr. Hu Chang a lucrat cu BNR şi guvernatorul Mugur Isărescu pentru recuperarea creanţelor/datoriilor pe care le aveau alte ţări către România. Irina Păcurariu stă de vorbă cu ea în reportajul difuzat sub genericul Culoarele puterii.
„M-au botezat Mata Hari, pentru că nu ştiau în ce echipă joc, dacă spionez pentru francezi, nemţi sau americani. Nu-şi puteau închipui că singura cauză pe care o aveam era România, mărturiseşte cea de-a treia invitată a Irinei Păcurariu pe Culoarele puterii, Annely Utte Gabany. Cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale şi securitate din Berlin, Annely Utte Gabany a condus Departamentul de cercetare de la Europa Liberă, intermediar al plecării saşilor din România. În dosarele de la CNSAS i se spunea Matta Harry, iar rapoartele ei au stat pe mesele tuturor ambasadelor lumii din Munchen.
Cu siguranţă, lucruri neauzite până acum vor face deliciul telespectatorilor în noua serie de interviuri a Irinei Păcurariu de la TVR 1.
Comentarii recente