Aclamatul realizator Guy Ritchie isi imprima stilul dinamic noului film de aventura si actiune „King Arthur: Legenda Sabiei”, care vine in intampinarea fanilor din Romania de vineri, 12 mai, cand va putea fi vizionat in avanpremiera pe durata intregului weekend, pe marile ecrane din toata tara.
Toata lumea cunoaste fabuloasa legenda a lui Arthur… sau cel putin crede ca o cunoaste. Dar in mainile regizorului Guy Ritchie, povestea capata un aer mai modern si mai curajos, astfel incat Arthur nu e rege inca, ci doar un bandit, un erou foarte sceptic, obligat sa-si descopere adevaratul destin in timp ce lupta impotriva monarhiei pe care este menit sa o conduca.
Avandu-l pe Charlie Hunnam in rolul principal, pelicula reprezinta o abordare iconoclasta a clasicului mit al lui Excalibur, urmarind traseul lui Arthur de pe strazile din Londinium si pana la tron.
Cand tatal copilasului Arthur este ucis, unchiul sau – Vortigern (Jude Law) – preia conducerea regatului. Ramas fara dreptul din nastere la tron si fara sa stie cine este cu adevarat, Arthur este nevoit sa razbata prin viata de unul singur, pe aleile intunecate ale orasului. Dar in momentul in care reuseste sa scoata sabia din piatra, viata sa se schimba radical, el fiind fortat sa-si recunoasca adevarata obarsie.
Pe langa Hunnam (serialul FX „Sons of Anarchy”) si Law, nominalizat la premiile Oscar („Cold Mountain”, „Talentatul domn Ripley”), din distributie mai fac parte si Astrid Bergès-Frisbey („Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi”), Djimon Hounsou, nominalizat la premiile Oscar („Diamantul sangeriu”, „In America”), Aiden Gillen (serialul HBO „Urzeala tronurilor”) si Eric Bana („Star Trek”).
„Cred ca cele mai bune povesti sunt cele care urmaresc traseul unui om in timp ce acesta isi depaseste limitele, permitandu-i sa evolueze de la stadiul sau de baza la cel al unui om care merita o viata mai buna,” spune Ritchie, care a contribuit si ca scenarist si producator la realizarea filmului.
„In versiunea noastra, viata lui Arthur e la inceput neinsemnata: el e un golan dintr-un bordel, care cutreiera strazile, invata sa se lupte si sa fenteze legile, alaturi de camarazii sai. Apoi, actiunile intreprinse de altii – unii cu intentii bune, altii mai putin – il forteaza sa-si extinda viziunea cu privire la ceea ce ar putea sa devina.”
Charlie Hunnam, care ii da viata lui Arthur, spune: „Guy a transformat traseul clasic al eroului intr-o poveste despre origini care il face pe Arthur sa fie mult mai accesibil noii generatii. Acest Arthur a crescut purtandu-si singur de grija, dur si iute, croindu-si drum prin viata ca un print printre hoti. Dar el nu e un suflet nobil in cautarea unei cauze pentru care sa lupte.”
Cu toate acestea, cauza il cauta pe el si, din momentul in care Arthur intra in contact cu Excalibur, acea bucata de fier extraordinara adanc infipta in granit, viata sa se schimba pentru todeauna… fie ca vrea, fie ca nu.
„Asta nu-i povestea despre regele Arthur pe care-o stiu tatii nostri,” spune producatorul Akiva Goldsman. „Acesta nu e un barbat care vrea sa scoata sabia din piatra si se gandeste cu neliniste: „Sa fiu eu acela? Voi reusi eu s-o scot?” Acesta este un barbat care se gandeste: „Ce naiba fac eu aici? Sper sa nu reusesc.” De fapt, el habar nu are ce va insemna aceasta fapta eroica, dar presimte ca nu va avea efectul dorit. Si va avea dreptate.”
Desi prezenta faimosului castel Camelot era obligatorie, producatorul/coscenaristul Lionel Wigram a fost cel care a sugerat ca cea mai mare parte din actiune sa se petreaca in afara castelului, intr-un mediu mai urban. Atat Wigram, cat si Ritchie au fost atrasi de o versiune veche a capitalei Angliei: Londra romana, pe atunci numita Londinium.
Desigur, nicio poveste cu regele Arthur n-ar putea fi completa fara putina magie. In loc de dragoni, totusi, realizatorii au vrut sa creeze o lume mitica noua si unica, cu „elefanti cu lungimea mai mare decat cea a unui teren de fotbal si serpi la fel de lungi precum metrourile,” divulga coscenaristul/producatorul Joby Harold.
Avand libertatea de a altera putin acuratetea istorica – povestea se bazeaza pe o legenda, la urma urmei – Harold si-a imaginat o maniera distincta prin care sa echilibreze elementele noi cu cele clasice. „Acesta nu e filmul de fantezie tipic. Astfel de pelicule sunt de obicei mai lirice, pe cand acest film este mai neregulat si aspru, aceste aspecte facandu-l un peisaj de fantezie mai interesant, zic eu. Noi exploram ideea de a creste intr-o anumita maniera, pentru a descoperi ca, de fapt, obarsia ta este cu totul alta. Oferim publicului timpul necesar pentru a-l cunoaste pe Arthur, dar contracaram acest simt al realitatii cu elemente fantastice importante.”
Wigram spune: „Au existat multe versiuni diferite si deosebite ale mitului regelui Arthur, acesta avand diferite povesti de origine, de la razboinic celtic si pana la centurion roman. Mitul a continuat sa dainuie si a fost adaptat pentru a se potrivi cerintelor fiecarei perioade in care a fost povestit. Avand in vedere aceasta traditie bogata a interpretarilor, am considerat ca, atata timp cat pastram elementele tematice esentiale, puteam sa schimbam povestea asa cum doream noi, distrandu-ne cu detaliile intr-un mod in care speram ca va fi relevant pentru publicul din ziua de astazi”
Comentarii recente