Incepand de maine seara Hollywood-ul si toata lumea buna din industria filmului se muta la Cannes pentru a participa la cea de-a 64-a editie a prestigiosului festival. Dupa numarul mare de prezente “importante” anuntate, cu siguranta ca editia din acest an va fi una memorabila in care Robert De Niro, Uma Thurman, Jude Law, Emir Kusturica… sau Corneliu Porumboiu vor straluci (printre multi altii) in juriu, iar Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Jean-Paul Belmondo sau Mel Gibson vor straluci (printre multi altii) pe marile ecrane in noile productii in care apar.
Iata mai jos o selectie a filmelor care cu siguranta vor crea senzatie la Cannes anul acesta, fie datorita calitatii lor, fie datorita starurilor pe care le vor aduce pe covorul rosu:
1. Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi. Al patrulea episod din franciza Piratii din Caraibe, care a strans pana acum incasari la nivel mondial de 2, 7 miliarde de dolari va rula la Cannes pe 14 mai (in afara competitiei), cand, pe covorul rosu vor defila nimeni altii decat Johnny Depp (insotit probabil de Vanessa Paradis), Penelope Cruz (care va veni probabil brat la brat cu Javier Bardem) sau Geoffrey Rush care sigur nu va veni insotit de Colin Firth, partenerul sau din The King’s Speech. Adaptat dupa un roman al lui Tim Powers (On Stranger Tides) noul episod din “aventurile lui Jack Sparrow” a fost filmat in 3D undeva intre Hawaii si Porto Rico si se preconizeaza ca se va asemana mai mult cu primul film din serie, avand o intriga mai putin complexa care va fi compensata prin efecte speciale, cascadorii si alte trucuri ce-i vor asigura probabil un nou succes in box-office..
2. The Beaver va starni cu siguranta interesul audientei nu doar pentru ca este cea mai proaspata realizare a lui Jodie Foster, prezenta in acest film atat in fata, cat si in spatele camerelor de luat vederi, ci si pentru ca productia il readuce in atentia cinefililor pe ACTORUL Mel Gibson, cel despre care am auzit in ultima vreme numai lucruri rele. Potrivit Le Figaro, productia s-a bucurat de un mare succes in Statele Unite desi, subiectul in sine nu suna prea apetisant. Gibson interpreteaza in acest film un om de afaceri deprimat, aflat in pragul sinuciderii, care isi regaseste bucuria de a trai datorita unei marionete vorbitoare sub forma de castor. Scena de maxima intensitate a filmului este, potrivit Le Figaro, cea in care regasim trei personaje in acelasi pat, adica pe Jodie Foster, pe Mel Gibson si… papusa vorbitoare. Filmul va fi prezentat la Cannes in afara competitiei.
3. Midnight in Paris, cea mai noua realizare a lui Woody Allen, avandu-i in distributie pe Owen Wilson, Marion Cotillard, sau pe talentata doamna Carla Bruni-Sarkozy a fost caracterizat de Le Figaro ca fiind, probabil, cel mai misterios film din festival, despre care se stiu deocamdata foarte putine lucruri, asa ca subiectul filmului se va afla abia la Cannes. Insa misterul nu va mai dura mult, intrucat filmul va rula la Cannes (in afara competitiei) chiar in seara aceasta, dupa festivitatea de deschidere…
4. We Have a Pope (Habemus Papam). Filmul regizorului italian Nanni Moretti, intra in competitia festivalului de la Cannes din acest an, aducand pe marile ecrane o poveste izvorata dintr-o idee cel putin nebuneasca: aceea de a face psihanaliza unui Papa nou numit “in functie”. Filmul descrie relatia dintre un Papa proaspat numit si psihoterapeutul acestuia. In cazul in care subiectul filmului va duce cu gandul la un alt film recent si multi-preamiat, inseamna ca v-ati gandit la Discursul Regelui! Filmul a fost lansat in Italia in aprilie a.c si a urcat rapid in varful box-office-ului italian, asadar, porneste in competitie cu sperante mari… Chiar si Vaticanul a primit bine productia regizorului italian care a mai castigat de altfel un Palme D’Or in 2001 la Cannes, asadar il putem considera deja un favorit al competitiei din acest an.
5. The Tree of Life. Filmul regizat de Terrence Malick este poate unul dintre cele mai asteptate si mai promitatoare filme de la aceasta editie a festivalului. Faptul ca se numara printre favoritele competitiei nu are neaparat legatura cu protagonistii Sean Penn si Brad Pitt, desi nici acestia nu sunt de neglijat, ci cu subiectul filmului, care, se anunta a fi pe placul tuturor celor care merg la cinema mai ales pentru poveste si mai putin pentru efecte speciale si cascadorii spectaculoase. Un film cu o durata ce depaseste doua ore, despre complexitatea vietii, despre suferinta, boala si moarte, despre iubirea neconditionata, despre familie si valorile care conteaza cu adevarat in viata.
6. Belmondo, itinerar. Seara de 17 mai ii va fi dedicata la Cannes “celui mai urat om din cinematografia franceza” cum a fost numit deseori Jean-Paul Belmondo (78 de ani), dar care a fost totodata suficient de simpatic si charismatic pentru a intruchipa “Asul asilor”, “Magnificul” sau “Omul din Rio”. Pentru aceasta seara pe langa petrecerea organizata in cinstea megastarului, organizatorii au pregatit vizionarea documentarului “Belmondo, itinéraire…”, realizat de Vincent Perrot si Jean- François Domenech. Dat fiind faptul ca documentarul va vorbi despre cei 55 de ani de cariera ai actorului, cu siguranta ca seara de 17 mai va fi una dintre cele mai emotionante la Cannes…
7. La Conquête. Productia regizorului francez Xavier Durringer despre ascensiunea actualului presedinte al Frantei la Palatul Elysee, va suscita cu siguranta interesul jurnalistilor din intreaga lume dar si al distribuitorilor de film din afara Frantei, desi, filmul a fost descris ca fiind “o fictiune”. Filmul va fi prezentat in premiera la Cannes in afara competitiei.
8. Melancholia. Filmul regizorului danez Lars von Trier propune o noua varianta de film apocaliptic, de data aceasta in versiune europeana. Criticii filmelor de gen s-au intrebat deja ironic daca noua productie semnata Lars von Trier ne va face sa radem sau sa plangem, dupa ce mai multe filme de gen au dat gres in simularea sfarsitului lumii. Productia lui Trier porneste de la ideea ca o planeta mai mare decat Terra urmeaza sa se ciocneasca cu Pamantul. Buna reputatie a regizorului Lars von Trier si distributia filmului din care fac parte Charlotte Gainsbourg si Kirsten Dunst ne dau totusi sperante sa credem ca filmul (care intra in competitia oficiala), fie el si apocaliptic, nu va fi un dezastru…
9. Unlawful Killing. Documentarul foarte controversat despre moartea Printesei Diana, regizat de actorul si producatorul Keith Allen va suscita cu siguranta atentia publicului prezent la festival si mai ales a jurnalistilor din intreaga lume. Descris de Keith Allen ca fiind “ancheta anchetelor” mortii Printesei Diana din 1997, documentarul este rezultatul unei munci de trei ani in care autorul filmului a intervievat oameni care cunosc foarte bine subiectul. Autorul promite ca documentarul, care va fi prezentat la Cannes pe 13 mai, va scoate la iveala adevaratele detalii ale mortii printesei. Controversa in jurul documentarului s-a nascut din cauza faptului ca acesta va arata o fotografie a Printesei Diana realizata de paparazzi imediat dupa accidentul fatal de la Paris. Filmul nu va fi difuzat in Marea Britanie si nu va rula in cinematografe din cauza presiunilor care s-au facut asupra autorului de a-l cenzura. Dar noi vom afla cu siguranta mai multe detalii despre acesta dupa ce jurnalistii acreditati la festival vor scrie recenzii despre el…
Comentarii recente