Ca femeie, esti obisnuita sa auzi frecvent, din toate directiile, dupa varsta de 25 de ani, ca ceasul biologic ticaie si ca ar fi timpul sa faci un copil. Cu toate acestea, nu te-ai luat dupa gura lumii si ai lasat sarcina pe ultimul loc dupa construirea unei cariere si achizitionarea casei, masinii, etc? Poate ca asta nu e un lucru atat de rau…
Potrivit unui nou studiu, se pare ca nasterea dupa varsta de 35 de ani ar avea beneficii majore pentru creier. Studiul publicat in revista Societatii Americane de Geriatrie arata ca nasterea unui copil la o varsta mai inaintata creste capacitatea creierului si previne pierderile de memorie mai tarziu in viata.
Studiul a evaluat capacitatile mentale ale unor femei trecute de menopauza si le-au corelat cu varsta primei menstruatii, varsta la care au avut sarcini, numarul de sarcini si alti factori pentru a evalua efectele varstei sarcinilor asupra capacitatii creierului.
In felul acesta s-a demonstrat ca participantele la studiu ale caror ultime sarcini s-au produs dupa varsta de 35 de ani aveau o memorie verbala mai buna, iar participantele care au avut prima lor menstruatie inainte de 13 ani, aveau o perceptie globala mai buna.
Studiul a mai aratat ca o perioada mai lunga de reproducere si folosirea contraceptivelor orale sunt legate in mod pozitiv de o mai buna capacitate a creierului la varste inaintate, in timp ce femeile care au avut sarcini intre 15 si 24 de ani, dau semne de inrautatire a starii de sanatate si a functiilor cognitive in jurul varstei de 40 de ani.
Cresterea uriasa a nivelului de hormoni din timpul sarcinii influenteaza in mod pozitiv buna functionare a creierului, iar sarcinile de dupa varsta de 35 de ani fac ca aceste efecte pozitive sa dureze mai mult, pana la varste mai inaintate. Iar aceasta descoperire este noua si substantiala, dandu-le in acelasi timp femeilor care nu au reusit sa procreeze pana la varsta de 35 de ani sentimentul ca a face un copil mai tarziu in viata nu e un lucru chiar atat de rau pana la urma…
Comentarii recente