Cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Andrei a fost desemnata „Spital prieten al copilului”, în conformitate cu standardele OMS şi UNICEF. Astfel, bebeluşii pot sta alături de mamele lor imediat după naştere, legătura dintre mamă şi copil, precum şi alăptarea sunt facilitate, iar cei mici se pot bucura de cel mai bun start în viaţă.
Demersurile pentru transformarea maternităţii au început în prima parte a anului 2008, cu un sprijin financiar din partea ArcelorMittal Galaţi, şi au vizat crearea unui mediu prietenos pentru mamă şi nou-născut, oferirea unor servicii de cea mai bună calitate din partea personalului medical şi echiparea saloanelor cu mobilier nou şi modern. Scopul final al iniţiativei „Spital prieten al copilului” este îmbunătăţirea relaţiei dintre mamă şi nou-născut, reducerea abandonului în maternitate, creşterea siguranţei în timpul sarcinii şi îmbunătăţirea abilităţilor parentale.
„Suntem bucuroşi că am putut contribui la un proiect atât de important pentru tânăra generaţie din Galaţi”, a declarat Thierry Le Gall, C.E.O. ArcelorMittal Galaţi. „ArcelorMittal Galaţi va continua să se implice în proiecte care susţin dezvoltarea comunităţii locale şi care asigură un viitor mai bun pentru locuitorii oraşului. Mulţumirile noastre se îndreaptă către partenerii noştri în proiect, UNICEF, precum şi personalului medical care a implementat reţeta de succes şi a transformat Spitalul Sfântul Andrei în Spital Prieten al Copilului”.
Serviciile de tip rooming-in pe care le oferă acum Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Andrei facilitează alăptarea exclusiv la cererea bebeluşului şi nu după un program rigid aşa cum se întâmplă în maternităţile obişnuite. Mamele primesc de la asistente informaţii esenţiale despre beneficiile alăptării, despre cum se hrăneşte corect un nou-născut şi cum trebuie să aibă grijă de copii.
„Ne bucurăm că şi nou născuţii de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Andrei din Galaţi vor beneficia de acum încolo de cel mai bun start în viaţă şi apreciem implicarea companiei ArcelorMittal, atât financiară cât și de susținere a eforturilor maternității de a deveni Spital Prieten al Copilului. Scopul Inițiativei Spital Prieten al Copilului în România este de a introduce practicile de promovare și susținere a alăptării în cât mai multe maternități și certificarea unei maternități mari cum este cea din Galați este expresia hotărârii comunității de a face ce este cel mai bine petru cei mai tineri cetățeni ai săi. UNICEF apreciază eforturile depuse de personalul maternităţii din Galaţi pentru a schimba practicile şi mentalităţile de hrănire şi îngrijire a copiilor şi rezultatele bune obţinute pentru copii şi familiile lor. Această investiţie este pe termen lung şi cu beneficii extraordinare pentru comunitate”, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF în România.
Cea mai importantă intervenţie a constat în instruirea personalului maternităţii, 72 de medici şi asistente, pentru a promova alăptarea şi pentru a acorda mamelor o atenţie sporită, care se traduce prin consiliere privind modul corect de hrănire a copiilor şi prin sfaturi privind îngrijirea lor. Mai mult, mamele aflate în pericol de a-şi abandona copiii primesc sprijin pentru a-şi putea păstra copiii şi beneficiază de consiliere specializată.
La aceasta s-a adăugat înlocuirea paturilor, saltelelor şi mobilierului din toate cele 25 de saloane. UNICEF România şi voluntarii de la ArcelorMittal Galaţi au instalat la Maternitate 105 paturi şi saltele pentru mame, 86 de pătuţuri cu saltele pentru bebeluşi, 105 noptiere, 47 de mese de înfăşat şi saltelele aferente, 53 de mese şi scaune pentru saloane, 24 de mese şi 90 de scaune pentru sala de mese.
Iniţiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) a fost lansată în 1991 de către OMS şi UNICEF într-un efort de a transforma toate maternităţile în centre de sprijinire şi promovare a alăptării. Alăptarea aduce copiilor avantaje care nu pot fi egalate de nicio altă modalitate de hrănire. Beneficiile laptelui matern sunt vizibile din primele momente de după naştere şi durează toată viaţa. Un copil alăptat este mai sănătos şi are o dezvoltare fizică, psihică şi intelectuală mai bună. Legătura care se creează între mamă şi copil în momentul alăptării este una extrem de puternică, iar unul dintre rezultatele cele mai bune ale promovării alăptării este scăderea ratei abandonului copiilor în maternităţi. Iniţiativa „Spital Prieten al Copilului” face parte din Strategia Naţională în domeniul promovării alăptării a Ministerului Sănătăţii Publice. Acest program presupune parcurgerea de către spital a 10 paşi care reprezintă standardele de calitate şi bune practici pe care tot personalul Maternităţii le va învăţa şi le va utiliza în relaţia cu mama şi copilul.
Comentarii recente