Cel de-al optulea si ultimul lider al Uniunii Sovietice si al Partidului Comunist, Mihail Gorbaciov a acordat un interviu pentru revista Time in ajunul intalnirii dintre prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May si Donald Trump, in care a facut o scurta analiza a atmosferei care domina lumea politica astazi.
Fostul lider sovietic in varsta de 85 de ani a facut mai multe observatii referitoare la pericolele care planeaza asupra lumii, oferind si cateva directii de urmat pentru actualii politicieni.
“Lumea de astazi este coplesita de probleme. Factorii de decizie politica par a fi confuzi si incurcati”, a declarat Mihail Gorbaciov via Time.
“Dar nicio problema nu e mai urgenta astazi decat militarismul si noua cursa a inarmarii. Oprirea si inversarea acestei curse dezastruoase trebuie sa fie prioritatea noastra”.
“Situatia curenta e prea periculoasa”, a mai declarat fostul lider sovietic, afirmand ca pare “ca lumea se pregateste pentru un razboi”.
Gorbaciov a descris modul in care trupe, tancuri si transportatoare blindate sunt aduse in Europa, vorbind totodata despre faptul ca trupele Nato si cele rusesti, care pastrau distanta in trecut, astazi sunt extrem de apropiate.
Mihail Gorbaciov, care a criticat in trecut presedintia liderului rus Boris Eltin, a mai atras atentia de asemenea asupra faptului ca bugetele de stat se chinuie sa finanteze nevoile sociale esentiale ale oamenilor in timp ce cheltuielile militare continua sa creasca. In acest sens, Gorbaciov a amintit de submarinele care dintr-o singura salva pot distruge jumatate de continent.
Analiza la rece a lumii in care traim a fostului laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1990 a continuat cu o serie de afirmatii care reflecta la fel de realist atmosfera politica contemporana:
“Discursurile politicienilor si liderilor militari suna beligerant si apara doctrine din ce in ce mai periculoase”.
“Comentatorii si personalitatile de televiziune se alatura corului belicos. Totul arata ca si cum lumea s-ar pregati de un razboi”.
Mihail Gorbaciov creditat pentru complicitate la dizolvarea Uniunii Sovietice, incercarile lui de reforma ducand la incheierea Razboiului Rece, a jucat totodata un rol important in dezarmarea nucleara din anii ’80. Atunci, 80% dintre armele acumulate in timpul Razboiului Rece au fost scoase din functiune sau distruse.
Ca ecou al primului summit dintre Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan care a avut loc in noiembrie 1985 la Geneva, unde cele doua parti au ajuns la concluzia ca “razboiul nuclear nu poate fi castigat si nu trebuie sa aiba loc niciodata”, fostul lider sovietic a facut apel la o noua intalnire replica la Consiliul de Securitate al ONU.
Potrivit unui articol publicat de BBC, in 2016 Rusia detinea 1.796 de focoase nucleare, iar America 1367.
“Cred ca initiativa de a adopta o astfel de rezolutie ar trebui sa vina de la Donald Trump si Vladimir Putin – presedintii celor doua natiuni care detin peste 90 % din arsenalele nucleare ale lumii si, prin urmare, poarta o responsabilitate speciala”, a mai declarat Gorbaciov inainte de a-l cita pe presedintele Franklin Roosevelt: “Timpul de a decide si de a actiona este acum.”
Comentariile lui Mihail Gorbaciov vin dupa ce doi congresmeni americani au prezentat un proiect de lege care restrictioneaza capacitatea lui Donald Trump de a lansa un prim atac nuclear si pe fondul vestilor despre un prim test nuclear nereusit al Marii Britanii. Aceste comentarii vin si in contextul in care niste rapoarte neconfirmate sustin ca rachetele cu raza lunga ale Chinei au fost mutate la granita cu Rusia.
Comentarii recente