NASA a anuntat ca va organiza maine, 22 februarie, o conferinta de presa in cadrul careia va face un anunt important in legatura cu o descoperire majora facuta pe o exoplaneta.
In cadrul conferintei se vor face de asemenea dezvaluiri in legatura cu alte planete care orbiteaza in jurul unor stele, altele decat Soarele nostru.
Misterul care invaluie acest eveniment organizat de NASA ii face pe multi sa spere ca poate a sosit momentul in care vom fi anuntati ca s-au descoperit exoplanete capabile sa suporte viata…
Evenimentul va avea loc maine, 22 februarie, ora 1 pm (ora New York-ului, ora 20.00, ora Romaniei) si va fi transmis in direct pe canalul de televiziune al NASA si pe site-ul NASA. Desi agentia spatiala nu a dat foarte multe detalii despre ceea ce urmeaza sa se discute in cadrul conferintei, exceptand respectivul anunt, a fost confirmat totusi faptul ca oameni de stiinta de la telescopul Spitzer vor fi prezenti la eveniment.
Telescopul Spatial Spitzer al NASA observa exoplanetele aflate in tranzit cu ajutorul razelor infrarosii, reusind sa ofere mai multe detalii despre conditiile existente pe respectivele planete, inclusiv amanunte de ordin atmosferic. Telescopul Spatial Spitzer lucreaza de cele mai multe ori impreuna cu telescoapele de la sol, precum OGLE’s Warsaw Telescope de la Las Campanas Observatory, Chile.
In 2015, o colaborare dintre Telescopul Spitzer si telescopul italian de 3,6 metri, Galileo National Telescope din Insulele Canare a dus la descoperirea celei mai apropiate de Terra planete stancoase: HD 219134b, aflata la numai 21 de ani lumina departare de Terra.
Din pacate, s-a dovedit ca aceasta planeta orbiteaza prea aproape de soarele ei, astfel incat ar fi imposibil ca ea sa poata sustine viata.
De curand, cercetatorii au fost foarte incantati sa arunce o privire la patru noi lumi extraterestre care orbiteaza in jurul unei stele aflate la 129 de ani lumina departare de noi. Fiecare dintre cele patru planete este mai mare decat Jupiter si se roteste in jurul unei stele tinere aflate in constelatia Pegasus. Descoperirea a fost rezultatul a sapte ani de observatii la W.M. Keck Observatory din Hawaii.
Steaua in jurul careia orbiteaza cele 4 planete, HR 8799, este mai tanara de 60 de milioane de ani si este de cinci ori mai stralucitoare decat soarele nostru. Planetele au perioade orbitale foarte diferite, variind de la 40 la 400 de ani. Insa cercetatorii cred ca ele sunt intr-o rezonanta de tip 1-2-4-8, ceea ce inseamna ca perioadele lor orbitale individuale sunt intr-un raport aproape precis unele cu altele.
Daca sunteti curiosi sa aflati ce anunt important are de facut NASA, stati cu ochii pe canalele de comunicare ale agentiei spatilale maine incepand cu ora 20.00.
Comentarii recente