Cel mai recent film al lui – The Tree of Life – avandu-i pe Sean Penn si Brad Pitt in distributie a castigat anul acesta marele premiu la Cannes, insa misteriosul regizor nu s-a deranjat sa vina nici la premiera filmului si nici sa-si ridice pretiosul Palme d’Or. Probabil ca nimeni nu s-a mirat prea tare de aceasta atitudine a regizorului care trece la Hollywood drept un singuratic care nu acorda aproape niciodata interviuri, nici macar pentru a-si promova noile creatii, preferand sa-si lase filmele sa vorbeasca pentru el.
Tacerea si perioadele lungi in care dispare pur si simplu l-au transformat intr-un soi de Dumnezeu la Hollywood cu o gramada de profesionisti din lumea filmului disperati sa lucreze cu el. Insa Malick (67 de ani) este atat de absorbit pe propria lui lume incat probabil ca nici nu constientizeaza cat de fericiti ar fi unii sa prinda macar o aparitie insignifianta intr-un film de-al sau. A demonstrat-o George Clooney care a fost foarte fericit sa aiba cateva secvente in The Thin Red Line (1998) doar pentru a lucra cu unul dintre maestrii cinematografiei moderne, desi, la acea vreme, Clooney era un actor “de rol principal”.
Misterul cu care se inconjoara Malick nu este doar o fata pe care s-a hotarat regizorul sa o arate lumii, de acelasi mister a avut parte si fosta lui sotie Michele Morette, care a marturisit la un moment dat ca, timp de 13 ani cat au fost casatoriti, nu i s-a permis niciodata sa intre in biroul sotului ei. Malick obisnuia sa isi ascunda cartile si casetele pe care le viziona de ochii celor apropiati, pentru ca acestia sa nu stie ce citeste sau ce vizioneaza.
Daca privesti in urma la biografia regizorului, parca incepi sa intelegi cate ceva. Malick nu este un regizor ca oricare altul ci mai degraba un filosof. A studiat filosofia la Harvard, unde s-a specializat in Heidegger si se pare ca filmele lui poarta amprenta acestuia. Mai tarziu a urmat cursuri la Oxford insa a abandonat studiile inainte de a-si lua doctoratul, preferand sa lucreze ca profesor de filosofie si ca jurnalist pentru o perioada. In 1969 (la 26 de ani) s-a hotarat sa se reprofileze pe film, Badlands (1973) – cu Martin Sheen si Sissy Spacek – fiind prima lui creatie care a atras atentia industriei in care a ales sa profeseze. Al doilea lui film important Days of Heaven (1978) a fost recompensat cu Oscar si cu premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes in 1979, pentru ca, ulterior, Malick sa dispara din lumea filmului timp de 20 de ani… Nimeni nu a stiut motivele pentru care Malick a disparut atat de mult timp, insa, misterul i-a adus un plus de faima. Sunat de un producator in perioada “disparitiei” sale, Malick ar fi raspuns ca e in drum spre Oklahoma unde mergea sa se uite la pasari (o distractie foarte populara in America si nu numai).
Dupa 20 de ani de “disparitie” Malick s-a intors in forma pe platourile de filmare pentru a regiza The Thin Red Line (1998) un film caruia i-a semnat si scenariul, asa cum obisnuieste regizorul pentru mai toate filmele pe care le realizeaza. Cei care au lucrat cu el marturisesc ca atat de secretos era Malick incat, nu uita niciodata la colegii lui copii ale manuscriselor sale.
Leslie Woodhead, cea care a fost rugata de Malick sa regizeze Endurance (1998) un film despre etiopianul Haile Gebrselassie care a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1996 la proba de alergare pe 10 000 de metri, a declarat, citata de The Independent ca atat de discret si de misterios era Malick la acea vreme incat crede ca a fost pentru o perioada singura persoana din SUA care avea numarul lui de telefon.
O alta istorioara relatata de The Independent despre ciudatenia lui Malick sugereaza faptul ca latura artistica si intunecata a regizorului s-ar trage din gena familiei sale. Astfel, fratele mai tanar al regizorului, Larry, ar fi fugit la un moment dat in Spania pentru a studia chitara cu maestrul Andres Segovia. Insa, deceptionat de lipsa lui de talent, Larry si-ar fi rupt bratele, pentru ca mai tarziu sa se sinucida.
Devotamentului obsesiv pentru munca lui, lungile lui perioade de absenta dar si temele filmelor sale i-au determinat pe multi critici de film sa il compare pe Malick cu Stanley Kubrick, un regizor, scenarist, producator si fotograf descris la vremea lui ca fiind “original si vizionar”.
Printre putinele declaratii facute de Malick de-a lungul timpului se numara si cea in care regizorul isi declara admiratia pentru filmul regizat de Ben Stiller din 2001 Zoolander, o parodie la adresa superficialitatii din lumea modei si a oamenilor care o pun in miscare, de unde rezulta ca Malick are totusi simtul umorului si nu este chiar asa morocanos precum am putea crede. Ba mai mult, colegii sai au declarat ca Malick obisnuieste sa citeze adesea replici din filmul lui Stiller si, asa se face ca Ben (un admirator al lui Malick) s-a imbracat intr-un personaj din film si i-a trimis un mesaj special video de felicitare cu ocazia zilei lui de nastere.
Si ca o alta ciudatenie a regizorului care ne-a obisnuit sa faca lungi pauze intre productiile lui, Malick are deja in post-productie un film preconizat sa apara pe marile ecrane la anul. Filmul este cunoscut pana acum sub numele de “Untitled Terrence Malick Project” si ii are in distributie pe Ben Affleck, Rachel McAdams, Javier Bardem si Rachel Weisz… S-o fi hotarat Malick sa isi schimbe obiceiurile!?…
Comentarii recente