Casa de licitatie Goldart sustine pe 24 mai o licitatie eveniment, in cadrul careia va fi pusa in vanzare lucrarea “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu, capodopera ce are potentialul de a stabili un nou record pe piata de arta autohtona.
In cadrul licitatiei din 24 mai vor fi puse in vanzare 93 de opere de arta cu o valoare de pornire ce depaseste 350.000 de euro. Protagonista licitatiei va fi lucrarea “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu, opera ce poate marca un nou record pe piata locala de arta. Pretul de pornire al acesteia este de 220.000 de euro.
“Din perspectiva investitiei, “Nimfa dormind” este cea mai buna lucrare Nicolae Grigorescu tranzactionata din 2010 pana azi. Prezenta operei in orice colectie creste valoarea colectiei cu 30%. Aceasta lucrare are toate atuurile sa fie adjudecata in marja de 330.000-370.000 de euro, adica, 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, “Nickelodeon”, tranzactionata la Londra in octombrie 2016 pentru suma de 7,1 milioane lire sterline.” a declarat Cristian Anghel, Director Executiv Goldart.
Spre deosebire de lucrari ca “Tarancute (De la fantana)” sau “Tarancuta odihnindu-se” ce se inscriu in curentul traditionalist de la inceputul secolului al XX-lea sau extrem de frecventele lucrari ce au ca motiv central ”Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, “Nimfa dormind” este un virf al creatiei grigoresciene cu influente stilistice europene. Tema femeii intre flori, a nimfei in mijlocul padurii in care este zeita, este una specific simbolista, de larga circulatie in jurul anului 1900. Expusa pana in prezent la Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare», lucrarea poate fi admirata pana la licitatie in cadrul galeriei de la sediul Goldart.
Licitatia va cuprinde si alte lucrari de referinta precum: Odihna – Ion Theodorescu Sion, Scena biblica – Eustatiu Stoenescu, Margine de padure – Ion Andreescu, Nud in interior si Natura statica cu fructe – Petre Iorgulescu Yor, Femeie cu voal spaniol – Samuel Mützner, Dalila – Marcel Guguianu si Memento mori – Sabin Balasa.
Despre Nimfa dormind
Una dintre cele mai importante creatii a lui Nicolae Grigorescu, de care si acesta se simte legat inca de la prima expunere, ”Nimfa dormind” inscrie o pagina importanta a creatiei lui Grigorescu, cea in care acesta era racordat la miscarile stilistice europene, respectiv la simbolism. Tema femeii intre flori, a nimfei in mijlocul padurii in care este zeita, este una specific simbolista, de larga circulatie in jurul anului 1900.
Spre deosebire de lucrari ca “Tarancute (De la fantana)” sau “Tarancuta odihnindu-se” ce se inscriu in curentul traditionalist de la inceputul sec. XX sau extrem de frecventele lucrari ce au ca motiv central ”Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, care si acum devin recorduri de vinzari in licitatii, “Nimfa dormind” este un virf al creatiei grigoresciene ce isi merita locul special pe care autorul i-l rezervase la prima ei expunere din 1887.
Alexandru Vlahuta relateaza ca opera se numara printre preferatele lui Nicolae Grigorescu, din cea de-a doua expozitie deschisa de artist, in 1887, la Palatul Eforiei. Acesta enumera pictura printre alte cateva peisaje si o natura moarta, pe care Grigorescu le insemnase ca vandute, inainte de sosirea publicului: “[…] se grabise sa vie in ziua aceea mai de dimineata […] sa-si asigure… in contra cumparatorilor cateva tablouri care-i erau scumpe, scumpe ca o fiinta vie, si pe care niciodata si cu nici un pret n-a vrut sa le vanda.”.
Din atelierul lui Grigorescu a cumparat-o probabil Ernest Goodwin, englez de origine si director adjunct la Banque de Roumanie, care a achizitionat in decurs de douazeci de ani lucrari de Grigorescu, pe care le alegea dupa vizite repetate in atelierul sau si mai rar din expozitii. Al. Vlahuta spune in monografia dedicata autorului ca printre operele din colectia Goodwin facea parte si opera prezenta, reprodusa in 1908 in calendarul Minerva sub titlul de ”Studiu” (pag. 277), numita apoi „Nimfa dormind la marginea padurii”, cea de care artistul nu intentiona sa se desparta, dar pe care a cedat-o totusi colectionarului englez. Acesta va vinde colectia sa mai multor amatori, dupa 1910 cand doreste sa se intoarca in tara de origine.
Comentarii recente