Un studiu publicat astazi de revista medicala Lancet arata ca o mica doza de aspirina, consumata zilnic, poate preveni dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Cercetari mai vechi au aratat deja ca aspirina previne riscul de atac de cord si accident vascular la persoanele predispuse la acest tip de afectiuni.
Autorul principal al studiului, profesorul Peter Rothwell (46 de ani) de la Universitatea Oxford, a declarat ca a consumat zilnic mici doze de aspirina in ultimii doi ani, desi, echipa de cercetatori care a participat la studiu a declarat ca nu este de datoria lor sa faca astfel de recomandari. Asadar, mai bine consultati un doctor inainte de a incepe sa urmati un astfel de tratament! Potrivit profesorului Peter Rothwell doza benefica de aspirina este de 75 mg, adica un sfert de comprimat standard. In urma a opt studii efectuate, care au implicat mai mult de 25 000 de pacienti, cercetatorii au constatat ca s-au inregistrat cu 21% mai puţine decese in randul pacientilor care au luat timp de 5 ani o mica doza de aspirina, fata de numarul deceselor inregistrate in randul celor care nu au efectuat acest tip de tratament preventiv. Efectul cel mai evident s-a constatat in randul pacientilor suferind de cancer gastro-intestinal, in cazul carora mortalitatea a scazut cu 54%. Rezultate foarte bune s-au obtinut si in randul pacientilor suferind de cancer colorectal, in cazul carora numarul deceselor a scazut cu o treime. Studiul a mai aratat ca aspirina a avut efect in cazul pacientilor cu cancer la creier, pancreatic, esofagian si pulmonar dupa cinci ani de consum constant a “celui mai uimitor medicament din lume” cum au denumit oamenii de stiinta aspirina in urma acestor descoperiri. Pentru cancerul de stomac si colorectal, efectele au fost observate dupa 10 ani de consum regulat a micilor doze de aspirina, iar pentru cancerul de prostata, dupa 15 ani. Dupa 20 de ani, riscul de deces prin cancer de prostata a fost redus cu 10%, pentru cancerul pulmonar cu 30%, pentru cancerul colorectal cu 40%, iar pentru cancerul de esofag cu 60%. Oamenii de stiinta au mai declarat ca aspirina ar putea avea efecte si in cancerul mamar si ovarian, dar momentan nu dispun de suficiente probe pentru a se putea pronunta. Profesorul Rothwell este de parere ca oamenii ar putea reduce substantial riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer la batranete, daca ar consuma constant mici doze de aspirina, timp de 20-30 de ani, incepand de la varsta de 45 – 50 de ani.
Comentarii recente