În plină campanie electorală s-a pierdut o… scrisorică de amor! Cea mai nouă operă semnată de un compozitor român, „O SCRISOARE PIERDUTĂ”, partitură finalizată chiar în cursul acestui an de artistul DAN DEDIU, va avea premiera absolută duminică, 16 decembrie (19.00) la Opera Naţională Bucureşti. Transpunere muzicală a celebrei comedii semnate de Ion Luca Caragiale, noua producţie este montată în regia lui Ştefan Neagrău, iar decorurile aparţinVioricăi Petrovici.
Următoarele reprezentaţii vor avea loc în datele de 22 decembrie 2012 şi 13 ianuarie 2013.
Lucrare a compozitorului Dan Dediu, “O scrisoare pierdută”- o poveste cu “zevzeci și zombies” – aşa cum o numeşte autorul, este o lucrare omogenă pe placul tuturor. Autor a 147 de lucrări din toate genurile muzicale, Dan Dediu a declarat pentru ONB că punctul de pornire pentru partitura creată se află în anul 2009, urmând trei ani de muncă asiduă pentru a scoate la lumină o partitură de peste 600 de pagini.
“Conduceam maşina într-un trafic infernal din Bucureşti şi am dat drumul la radio pe canalul România Muzical. Se transmitea un tango de Piazzola. Într-o fracţiune de secundă mi-am dat seama: Ăsta e Tipătescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor și inflexiunilor melodice balcanice; Cațavencu, versatil și alunecos într-un registru ce trece de la hora lungă și romanță la habaneră și French can-can; Farfuridi, cu dublura sa Brânzovenescu, pendulând între bossa nova și peșrev turcesc; Cetățeanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenești; Pristanda, fante de cartier cu năduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenții și reușită de simfonie; mulțimea – o oaste de zevzeci chiuind și chefuind de zor. Și, bineînțeles, Zoe: platoșă mândră de bolero, ascunzând însă o oază de omenesc, de iubire și suferință sub chipul unui vals trist.”
Noua producţie ONB este pusă în scenă de către regizorul Ştefan Neagrău, cel care a conceput şi libretul operei.
“Peste ocean, la amerindieni, pacea se consfințește prin fumarea pipei păcii de către foștii inamici. În spațiul mioritic, chiar și conflictele cele mai tăioase își pot găsi rezolvarea la un mic și o bere. Personajele Scrisorii pierdute, asemenea partidelor politice, sunt gata să se sfâșie, să-și spargă capetele. Conflictele par definitive, rod al verticalității, al intransigenței morale sau ideologice. Definitive? La români? Când “enteresele” o cer, nimic nu e definitiv. Sus, pe scena politică, alianțele se fac și se desfac. Jos, masa celor mulți și manevrați oscilează între două extreme: intransigența cu care-și judecă aleșii pe de o parte și pofta hulpavă pentru scandal, pentru ziarul de cancan, pe de alta”, a declarat Ştefan Neagrău pentru ONB.
Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valoroşi şi cunoscuţi dirijori din tânăra generaţie. Despre noua producţie a ONB, dirijorul susţine: “Despre Caragiale “al nostru” s-au scris şi vorbit multe, însă eu vreau să vă spun câte ceva despre Caragiale “al meu”: scriitorul era convins că arta este un antidot pentru prostie şi nu ar trebui sub niciun chip să fie transformată în vehiculul acesteia. Cel mai simplu ar fi să închei cu celebrul citat din finalul “Scrisorii pierdute”, dar îl voi lăsa pe Pristanda sa o facă, îi iese mult mai bine.
Personajele faimoase ale piesei vin pe scena Operei Naţionale Bucureşti şi retrăiesc comedia prin muzică. Distribuţia noii producţii va reuni artişti deja consacrați și aplaudați pe scena ONB şi în străinătate, dar şi tinere talente aflate înaintea unei cariere promiţătoare: Tipătescu – Stefan Popov/Florin Simionca, Caţavencu – Lucian Corchiş/Andrei Lazăr, Pristanda – Ştefan Schuller/Iustinian Zetea, Trahanache – Florin Diaconescu/Valentin Racoveanu, Zoe Trahanache – Simonida Luţescu/Tina Munteanu, Farfuridi – Vasile Chişiu/Daniel Filipescu, Brânzovenescu – Daniel Pop/Şerban Vasile, Cetăţeanul – Liviu Indricău, Agamiţă Dandanache – Răzvan Georgescu/Adrian Strezea.
Foto: Alexandru Constantinescu
Comentarii recente