Un studiu efectuat de psihologii de la Universitatea Yale (SUA), publicat in revista Perspectives on Psychological Science, arata ca tinerii prea plini de viata risca sa moara mai repede decat semenii lor mai putin fascinati de miracolul vietii.
Explicatia ar consta in faptul ca, tinerii care se bucura din plin de viata, risca sa adopte mai tarziu un stil de viata nesanatos si sa isi asume mai multe riscuri. Marii entuziasti, arata studiul, risca de asemenea sa sufere mai tarziu de afectiuni psihice precum depresia bipolara, care consta in trecerea de la o stare de spirit euforica la o tristete profunda.
Fiind prea vesele, mai ales in momente nepotrivite, aceste persoane pot starni antipatia celorlalti, ajungand in cele din urma sa fie excluse din colectivul din care fac parte.
Studiul s-a bazat pe analiza datelor adunate de mai multe universitati despre copii urmariti din 1920 pana la batranete. Cercetatorii au constatat astfel ca elevii descrisi in rapoartele scolare ca fiind “extrem de veseli”, au murit mai tineri decat colegii lor mai rezervati. De asemenea, studiul a mai aratat ca cei care se straduiesc prea mult sa isi schimbe starea de spirit, incercand sa para mai fericiti decat sunt, au sfarsit adesea in a fi mai deprimati decat inainte, intrucat, au simtit ca eforturile lor de a-si schimba starea de spirit nu au fost recompensate pe masura asteptarilor.
Studiul atrage atentia asupra faptului ca depresia in zilele noastre devine o problema tot mai serioasa si sustine ca adevarata cheie a fericirii este sa construiesti relatii solide cu prietenii si membrii familiei.
Fiind constient de faptul ca multi indivizi incearca sa isi schimbe fortat starea de spirit, incercand sa fie mai fericiti (si esuand in acest demers), profesorul June Gruber de la Universitatea Yale (co-autor al studiului) a spus: “Cel mai important predictor al fericirii nu sunt banii sau succesul si faima, ci relatiile sociale solide. Asta inseamna ca cea mai buna cale ca sa te simti mai fericit este sa nu-ti mai consumi energia gandindu-te la cum sa fii mai fericit si sa iti directionezi aceasta energie spre hranirea relatiilor sociale pe care le-ai construit deja”.
Comentarii recente