De multe ori suferim de dureri sau discomfort care ne apuca “asa din senin”, fara niciun motiv serios. Fara niciun motiv serios spunem noi, caci, de fapt, exista multe lucruri aparent banale si inofensive pe care le facem gresit in fiecare zi, alterandu-ne astfel, in mod inconstient, starea de sanatate. Iata cateva dintre ele in randurile de mai jos:
Statul picior peste picior
Cati dintre noi nu au tendinta sa stea cu picioarele incrucisate la birou? V-ati gandit vreodata ca acest obicei va poate face rau in timp. O companie producatoare de suplimente alimentare a fost prima care a vorbit vreodata, in anul 1999, despre raul pe care ni-l facem stand cu picioarele incrucisate. Aceasta companie a desfasurat chiar si o campanie de constientizare in SUA, intitulata The Great Cross-Out, in care le-a vorbit oamenilor despre afectiunile pe care risca sa le dezvolte stand cu picioarele incrucisate: hipertensiune arteriala, varice si leziuni ale nervilor.
Consumul excesiv de apa
Poate ca suna ciudat, intrucat mass-media ne indeamna prin toate mijloacele sa bem cel putin doi litri de apa pe zi. In aceste conditii probabil, foarte multa lume crede ca, cu cat bei mai multa apa cu atat esti mai sanatos. Ei bine, de fapt lucrurile stau in felul urmator: nevoia de apa a fiecarui individ este adaptata fiecaruia in parte, in functie de stilul de viata si de afectiunile de care sufera. Asadar, daca faci foarte multa miscare, e sanatos sa bei multa apa, in schimb, daca suferi de afectiuni ale rinichilor sau de boli cardiovasculare mai bine bei mai putina. Si in general regula este: bea apa daca si cand simti nevoia…
Consumul de popcorn preparat la microunde
Porumbul destinat prepararii acasa contine un ulei sintetic care este totodata si o aroma in care se gaseste o substanta chimica numita diacetil. Aceasta se evapora in momentul in care porumbul este pregatit la temperaturi mari, ajungand in plamani si provocand daune la nivelul lor. O modalitate de a evita acest lucru este sa lasi popcornul sa se raceasca inainte de a-l consuma.
Mancatul la birou
In primul rand, oricat de curat ai avea tu impresia ca este biroul tau, tine minte ca, aici se acumuleaza de cele mai multe ori bacterii care nu sunt deloc bune pentru digestia ta. Iar daca acest lucru te lasa complet rece, ei bine, ai putea tine cont totusi de faptul ca mirosul mancarii tale i-ar putea deranja pe colegii tai, de faptul ca mintea ta are nevoie de putina odihna, picioarele tale au nevoie sa se miste putin iar faptul ca nu esti atent la mancare ci iti ocupi mintea cu altceva in timp ce mananci ar putea sa iti dea peste cap digestia.
Consumul de lapte fara grasime
Laptele fara grasime are acelasi gust ca laptele gras, doar ca nu are grasime. In aceste conditii ai putea fi tentat sa crezi ca beneficiile lui pentru organism sunt aceleasi ca si ale laptelui cu multa grasime. Gresit! Atunci cand grasimile sunt extrase din lapte, odata cu ele sunt extrase si vitaminele, fiind inlocuite cu substante sintetice care nu iti fac deloc bine. Multi producatori isi imbunatatesc produsul degresat adaugandu-i lapte praf care ar putea oxida colesterolul din lapte. Studiile efectuate pana acum au aratat ca animalele care au consumat colesterol oxidat au cunoscut o acumulare de placi arteriale care pot creste riscul de atac de cord.
Postura incorecta

Sursa foto: brightside.me
O pozitie corecta pe scaun ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:
- inaltimea scaunului trebuie sa corespunda cu lungimea coapsei tale;
- fesele tale trebuie sa ocupe nu mai putin de 2/3 din scaun;
- spatele scaunului trebuie sa se potriveasca coloanei tale vertebrale
- asigura-te ca umerii tai sunt la acelasi nivel si stomacul este relaxat
- nu tine picioarele incrucisate, vei impiedica sangele sa circule normal
- stai astfel incat coloana vertebrala sa nu atinga spatele scaunului.
- stai astfel incat greutatea corpului tau sa vina pe solduri si tine capul inainte orientat in sus
- nu te grabi sa schimbi pozitia atunci cand incepi sa te simti incomod, lasa-ti muschii sa se obisnuiasca cu pozitia corecta.
Dormitul pe o parte sau pe burta
Fiecare dintre noi are o pozitie preferata in care doarme. Din pacate, pozitia ta preferata de somn nu este intotdeauna si cea mai sanatoasa. Dormitul pe o parte de exemplu, in pozitia fetus, impiedica diafragma sa se miste liber, fapt ce poate duce in timp la dureri de spate sau la dureri de plamani. Dormitul pe burta in schimb, este si mai periculos intrucat pune presiune pe toate organele, ducand in timp la leziuni ale nervilor si probleme cardiace. In aceste conditii, dormitul pe spate pare cea mai sanatoasa alegere.
Comentarii recente