Anul 2018 a inceput de aproape doua saptamani si multi dintre noi au inceput sa lucreze deja la punerea in aplicare a rezolutiilor din noaptea dintre ani. Multi dintre voi v-ati propus probabil, printre altele, si sa duceti o viata mai sanatoasa.
Daca suntem pe aceeasi lungime de unda in aceasta privinta, haideti sa vedem ce putem face pentru a fi mai sanatosi si mai fericiti in noul an:
Evita statul indelungat pe scaun!
Statul pe scaun a devenit noul fumat al anilor pe care ii traim. Studiile au aratat ca statul pe scaun vreme indelungata favorizeaza aparitia bolilor de inima, a diabetului, a obezitatii, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni. Din pacate, exercitiile facute dupa orele lungi de stat pe scaun nu diminueaza raul facut de sedentarism. Asadar, daca profesia te “condamna” la stat indelungat pe scaun, incearca sa te ridici la fiecare 45 de minute si sa faci exercitii fizice simple, sa mergi, sa te intinzi, etc. Ai putea de asemenea sa iti asezi calculatorul pe o masa inalta si sa lucrezi din picioare.
Fa miscare!
Miscarea este benefica si la 30 si la 60 de ani. Pune-te in miscare si te vei simti mai bine si vei trai mai mult. Poti incepe cu scurte plimbari in jurul blocului, pana prinzi curaj, si apoi mareste distanta cat te tin puterile:) Urca scarile, da cu aspiratorul, sterge geamurile, plimba-ti cainele, fa orice numai nu fi sedentar! Sau fa-ti un abonament la sala, ca sa te tii de treaba!
Cand ai mancat ultima data peste?
Introdu pestele in meniul zilnic de doua ori pe saptamana si vei fi la adapost de bolilele de inima care fac ravagii printre pamanteni. Este demonstrat ca uleiul din pestele mai inchis la culoare precum: somonul, sardinele, macroul si heringul, iti face bine. Incearca sa prepari pestele la cuptor, nu il praji, pentru ca astfel carnea isi pierde din proprietati.
Cola dietetica? Mai bine NU!
S-a demonstrat ca sucurile dietetice, cu indulcitori artificiali, pot schimba bacteriile din intestin si pot duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Asadar, indulcitorii artificiali nu te ajuta sa scazi in greutate ci dimpotriva, sa cresti, plus ca maresc riscul de diabet. In concluzie, bea apa nu suc si te vei simti mult mai bine.
Vizita anuala la medic
Chiar daca te simti bine, nu uita sa iti faci anual analizele. Chiar daca nu simti ca e cazul sa le faci, analizele te pot ajuta sa preintampini din timp anumite probleme medicale. Multe boli actioneaza “tacut” adica, fara simptome, asadar, mai bine sa previi decat sa tratezi!
Alearga 5 minute pe zi
Alergand doar 5 minute pe zi iti scazi semnificativ riscul de a dezvolta boli de inima. Partea buna este ca nu trebuie sa alergi foarte mult, foarte repede sau foarte des pentru a avea parte de beneficiile alergatului. Alergand o data sau de doua ori pe saptamana e suficient pentru a fi in forma. Cere sfatul medicului inainte de a te apuca de alergat, anumite afectiuni nu sunt compatibile cu efortul fizic!
Dormi mai mult!
Lipsa somnului nu numai ca te face sa te simti obosit, dar creste riscul de boli de inima, obezitate si infectii. In timp ce dormi, mintea si trupul tau fac “reparatiile” necesare la sistem. Cand dormi destul gandesti mai clar, te concentrezi mai bine, si ai reflexe mai bune. Incepe sa dormi mai mult mergand in fiecare seara cu 10 minute mai devreme la culcare, pana vei ajunge la idealul de 7-8 ore de somn pe noapte. Somn usor!
Citeste si:
Comentarii recente