Oamenii de stiinta reuniti zilele acestea la un workshop ce are loc la Universitatea Oxford (Marea Britanie) au avertizat ca starea marilor si oceanelor lumii se inrautateste mai repede decat s-a preconizat in studii realizate anterior. Un raport preliminar al unui studiu mai detaliat realizat de expertii marini, ce urmeaza a fi dat publicitatii in cursul acestei saptamani, arata ca oceanele lumii au intrat intr-o “faza de extinctie” din cauza impactului pe care pescuitul excesiv si schimbarile climatice le au asupra vietii din marile si oceanele lumii.
Potrivit acestui raport preliminar, recifele de corali ar putea fi admirate de generatia urmatoare doar in carti, intrucat aceste ecosisteme sunt amenintate cu disparitia rapida, iar multe specii de pesti ar putea disparea din meniul generatiei urmatoare. Deja rezervele de peste ale lumii sunt in colaps, fapt ce are drept consecinta foametea din anumite parti ale lumii, precum si cresterea continua a pretului alimentelor in lume.
Expertii considera ca principala cauza a situatiei date este cantitatea mare de dioxid de carbon din atmosfera care a dus la cresterea temperaturii apelor, inmultirea in exces a algelor (care impiedica patrunderea oxigenului in apa) si cresterea aciditatii marilor si oceanelor.
Conditiile inregistrate acum in marile si oceanele lumii sunt similare, potrivit expertilor, oricarei alte perioade de extinctie in masa din istorie. Pamantul s-a mai confruntat pana acum cu cinci evenimente de extinctie in masa, majoritatea acestora fiind provocate in trecut de impacturi cu asteroizi. A sasea extinctie in masa, pe cale sa se petreaca acum, va fi provocata se pare de activitatile umane care au asupra marilor si oceanelor acelasi efect ca si un impact al Terrei cu un asteroid.
Raportul preliminar al expertilor marini arata ca semne care au precedat anterioarele extinctii in masa din istoria Terrei, sunt vizibile si acum: tulburarea ciclului carbonului, acidificarea apei si hipoxia (epuizarea oxigenului din apa). Expertii au mai avertizat ca, in prezent, cantitatile de dioxid de carbon absorbite de oceane sunt cu mult mai mari decat in timpul marii extinctii a speciilor marine din urma cu 55 de milioane de ani din timpul Maximumului Termal din Paleocen -Eocen.
Concluziile acestui raport vor fi discutate la sediul ONU din New York in timpul acestei saptamani, cand, reprezentantii guvernamentali vor incepe discutiile despre reformarea guvernantei oceanelor.
Printre masurile urgente solicitate de expertii marini se numara: reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea pescuitului excesiv, crearea de zone protejate in mari si reducerea poluarii.
Comentarii recente