Locuitorii din micutul sat Oymyakon (Rusia) cu o populatie de 500 de locuitori, considera probabil ca e cald afara atunci cand au parte iarna de temperaturi de – 20 de grade Celsius. Asta pentru ca temperaturile medii in luna ianuarie ajung aici la doar – 50 de grade Celsius, scazand uneori dramatic pana la – 71 C. Aceasta este cea mai joasa temperatura pentru un loc permanent locuit de pe Terra si cea mai joasa temperatura inregistrata in emisfera nordica. Asa se face ca satul Oymyakon din nord-estul Rusiei a fost denumit “Polul frigului” si este declarat oficial cel mai friguros loc de pe Pamant permanent locuit. Minima istorica inregistrata aici a fost de -71,2C, cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata. Ca o ironie a sortii, Oymyakon inseamna de fapt “apa care nu ingheata” datorita existentei in apropiere a unui izvor termal.
Cum traiesc oamenii intr-un astfel de loc? Ei bine, viata nu este deloc simpla cand traiesti intr-un satuc aproape mereu inghetat. Oamenii isi tin masinile pornite toata ziua de teama ca daca le opresc nu vor mai porni din nou, saparea unui mormant dureaza cam trei zile, pana se incalzeste pamantul cu carbuni incinsi, dieta locuitorilor de aici include doar carne de ren si de cal (deoarece nimic nu creste in Oymyakon), insa oamenii nu sufera niciodata de malnutritie, iar avioanele (se subintelege) nu pot ateriza niciodata aici in timpul iernii.
Satul a fost intre anii 1920 si 1930 o escala pentru pastorii de reni care isi adapau renii la un izvor termal din apropiere. Insa guvernul sovietic, in incercarea de a stabiliza populatiile nomade, considerandu-le greu de controlat si tehnologic si cultural inapoiate, a creat aici o asezare permanenta.
Problemele cotidiene cu care se confrunta oamenii de aici includ inghetarea cernelii in stilou, inghetarea ochelarilor pe fetele oamenilor si descarcarea foarte rapida a bateriilor. Desi exista retea de telefonie mobila in zona, telefoanele nu functioneaza la temperaturi atat de scazute. Cele mai multe case din Oymyakon se incalzesc inca cu carbuni si lemne, desi exista si cateva facilitati moderne. Un singur magazin care exista in sat le asigura localnicilor toate necesitatile. Oamenii de aici lucreaza ca pescari la copca, crescatori de reni sau vanatori. Doctorii spun ca localnicii nu sufera de malnutritie desi se hranesc doar cu carne de ren sau de cal deoarece laptele animalelor lor contine foarte multi micronutrienti. Localnicii de aici sunt se pare caliti de vreme, si, spre deosebire de alte locuri din lumea moderna, aici singura scoala din sat nu se inchide la primele zapezi mai serioase ci, doar daca, temperatura scade sub – 52 C.
Satul este situat la cca. 750 m deasupra nivelului marii iar lungimea zilei variaza de la 3 ore in decembrie, pana la 21 de ore in timpul verii. In ciuda frigului aprig din timpul iernii, in iunie, iulie si august, temperaturile peste 30 de grade Celsius nu sunt ceva iesit din comun.
Comentarii recente