Oamenii de stiinta specialisti in astrul care ne vegheaza noaptea sustin ca Pamantul ar fi avut in trecut doua luni. Insa sora geamana (mai mica) a lunii actuale nu ar fi supravietuit “decat” cateva milioane de ani inainte de a intra in coliziune cu Luna pe care o vedem astazi.
Teoria aceasta va fi explicata mai detaliat de catre profesorul Erik Asphaug de la Universitatea din California la o conferinta despre Luna care va avea loc in septembrie a.c la Santa Cruz, scrie The Telegraph. Acesta a declarat, citat de The Telegraph ca: “A doua luna a rezistat doar cateva milioane de ani; apoi a intrat in coliziune cu Luna de azi lasand corpul acesta ceresc mare pe care il vedem astazi. A doua luna se presupune ca ar fi orbitat in jurul Pamantului la aceeasi viteza si distanta ca Luna de azi si ca ar fi fost aspirata incet, incet de aceasta pana s-au lovit si au fuzionat”.
Profesorul Asphaug a mai declarat ca este de parere ca peisajul lunar care pare a fi presarat cu munti, este rezultatul coliziunii dintre Luna de azi si luna mai mica a Pamantului. Se presupune de asemenea ca a doua luna a Pamantului era cu aproximativ 30% mai mica decat Luna actuala.
Pamantul si Luna lui se presupune ca s-au format cu intre 30 si 130 de milioane de ani in urma, dupa nasterea sistemului solar care s-a petrecut acum aprox. 4,6 miliarde de ani.
Oamenii de stiinta de la Harvard au emis anul trecut o teorie conform careia Luna a fost odata parte din planeta noastra, insa cele doua s-au despartit dupa ce s-au ciocnit cu un alt corp ceresc. Acest studiu a fost publicat in revista Science.
Luna trecuta astronomii au raportat descoperirea a trei planete asemanatoare Pamantului, orbitand in jurul unei singure stele care ar putea sa suporte viata. Cercetatorii estimeaza de asemenea ca ar putea exista nu mai putin de 100 de miliarde de planete similare Pamantului in galaxia noastra Milky Way.
Sursa foto: universetoday. com
Comentarii recente