Conform celor mai noi estimari ale oamenilor de stiinta, Pamantul adaposteste in jur de 8,7 milioane de specii de plante si animale, dintre care, 90% nu au fost inca descoperite.
Noua cifra a fost stabilita in urma unui studiu efectuat de cercetatorii de la Recensamantul Vietii Marine. Cercetarea a durat 10 ani si a implicat 2 700 de oameni de stiinta din peste 80 de tari, propunandu-si sa evalueze diversitatea vietii din marile si oceanele lumii. Studiul s-a incheiat in octombrie 2010.
Calculele anterioare au stabilit ca totalitatea speciilor de pe Pamant ar putea fi redata printr-o cifra cuprinsa undeva intre trei si 100 de milioane. Noua estimare se bazeaza pe modul cum sunt clasificate diferitele forme de viata. Deocamdata, lista speciilor cunoscute se rezuma doar la 1,2 milioane, dar, oamenii de stiinta cred ca datorita progreselor din domeniul tehnologiei, restul speciilor ar putea fi identificate si clasificate in decursul urmatorului secol. Cele mai multe specii cunoscute pana in prezent sunt vertebrate, precum mamiferele sau pasarile, in timp ce o mare parte dintre cele 7,5 milioane de specii nedescoperite sunt adapostite de marile si solul din jurul nostru.
In prezent oamenii de stiinta descopera in jur de 15 000 de noi specii in fiecare an, ceea ce inseamna ca ar fi nevoie de 500 de ani (daca se continua in acelasi ritm) pentru a se identifica toate speciile de plante si animale adapostite de Terra. Insa gratie evolutiei tehnologiei, aceasta munca ar putea fi dusa la bun sfarsit mult mai devreme.
Prin noua formula de calcul folosita de studiul de fata, condus de doctorul Camilo Mora, s-a putut prezice cu acuratete numarul prin care sunt reprezentate diferitele specii ale planetei. Astfel metoda a prezis ca exista 7,7 milioane de animale, dintre care mai putin de un milion au fost catalogate, 298.000 specii de plante si 611.000 specii de ciuperci.
Doctor Sina Adl, unul dintre cercetatorii implicati in studiul de fata a declarat: “Daca vrem sa intelegem cum functioneaza mediul in care traim trebuie sa stim cate specii cuprinde el si in ce fel interactioneaza acestea. Asadar, nu e nicio surpriza ca nu am facut o treaba prea buna in conditiile in care am incercat sa intelegem mediul inconjurator cunoscand doar 10 % din speciile lui…”
Comentarii recente