HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de calatorie din Romania aduce anul acesta la Bucuresti peste 20 de filme din toata lumea, workshop-uri si evenimente conexe cu si despre calatorii.
Sectiunea Focus: On the Road dedicata genului de film road-movie cuprinde anul acesta 7 filme din tari precum Norvegia, Irak, Argentina, Olanda, Qatar, Franta, Germania, China si Brazilia.
“De la road tripuri clasice, la filme in care importanta nu e atat calatoria, cat ritmul si atmosfera fiecarei destinaţii in parte, titlurile secţiunii Focus: On the Road ne duc pe drumuri rareori batute, atat din punct de vedere turistic, cat si cinematografic (e cazul lui El Clasico, filmul de deschidere, a carui acţiune se petrece in mare masura in Irak), sau ne fac sa vedem destinaţii binecunoscute intr-o lumina cu totul noua. Fie ca drumul e mai important decat punctul final sau traseul cade in planul secund, experienţa e de fiecare data la fel de puternica.”, spune Catalin Olaru, selectionerul HipTrip.
Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico (r: Halkawt Mustafa), propunerea Irakului pentru Premiile Oscar in 2017, povestea a doi frati care se aventureaza intr-o calatorie primejdioasa catre Spania.
Alaturi de El Clasico, din sectiunea Focus: On the Road mai face parte si filmul L’Avenir / Things to Come (Franta – Germania, r: Mia Hansen-Løve), premiat la Berlinale cu Ursul de Argint. Filmul ne poarta in realitatea lui Nathalie, care penduleaza intre trecut, prezent si viitor intr-un Paris cotidian.
Din China vine povestea unor pelerini care pleaca din Tibet spre Lhasa („Pamantul Zeilor”). Docu-drama Paths of the Soul / Kang Rinpoche (r: Zhang Yang) a fost selectata si premiata la festivaluri din intreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, – Melbourne IFF 2016, Chichester IFF 2016 (premiul publicului).
Camino a La Paz / Road to la Paz (r: Francisco Varone) este o coproductie Argentina-Olanda-Qatar si prezinta povestea lui Sebastian, un taximetrist din Buenos Aires care decide sa plece alaturi de un batran musulman spre Bolivia.
Din selectia Festivalului International de Film de la Locarno vine Latitudes (r: Felipe Braga), o drama braziliana, o poveste de dragoste intre Olivia, o jurnalista de moda ce calatoreste prin toata lumea in cautare de noi tendinte, si José, un fotograf renumit, ce strabate lumea la randul sau, incercand sa surprinda imagini impresionante din cat mai multe tari. Drumurile celor doi se intersecteaza in opt metropole, printre care Paris, Londra, Venetia, Istanbul si Buenos Aires.
Selectat la Rotterdam, IndieLisboa, Munich si Tokyo, filmul This Summer Feeling / Ce sentiment de l’ete (Franta – Germania, r: Mikhaël Hers) povesteste drama lui Lawrence, un barbat a carui iubita moare subit si a carui suferinta este impartasita de Zoé, sora acesteia.
Peripetiile unei trupe de teatru ambulant le aflam din Les Orges (r: Léa Fehner), o productie frantuzeasca premiata la Festivalul International de Film de la Rotterdam, la Odessa si Cabourg Romantic Film Festival.
Workshop de productie video interactiv prezentat de Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society
Explorator si cineast irlandez, membru al Royal Geographical Society din Londra si specializat in expeditii pe distante lungi, Leon McCarron revine la HipTrip Travel Film Festival, unde va sustine un workshop de productie video interactiv pe parcursul a doua zile, pe 29 si 30 octombrie, sub denumirea „Bucurestiul viu”.
In prima zi a workshop-ului, participantii vor putea afla detalii despre construirea unei povesti pe pelicula (storytelling), tehnici de filmare, echipamente, utilizarea camerei de luat vederi profesioniste, dar si utilizarea unui aparat foto performant pentru filmari HD, realizarea unui calendar de productie, tehnici de filmare, detalii despre promovarea si vanzarea productiilor cinematografice independente si altele. La finalul primei parti a workshop-ului, cursantii vor trebui sa puna in practica cele invatate in practica si sa construiasca o mica poveste „pe pelicula” despre Bucuresti.
In cea de-a doua zi a workshop-ului, Leon McCarron va analiza toate clipurile filmate si le va oferi sfaturi participantilor despre tehnicile de editare a materialelor brute si realizarea unui produs finit. Toate filmuletele filmate de participanti vor fi editate intr-un singur scurtmetraj care va fi prezentat la gala de inchidere a festivalului.
In iarna 2011-2012, Leon a traversat China, parcurgand aproape 5000 de kilometri pe jos, mergand cate 40 de kilometri pe zi (distanta unui maraton), timp de sase zile pe saptamana cu un rucsac de 30kg in spate. La finalul lui 2012, Leon a plecat insotit de un alt explorator, Alastair Humphreys, intr-o alta aventura: pe urmele Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, care a traversat cel mai mare desert de nisip din lume, Rub al-Chali (The Empty Quarter) de doua ori, in perioada 1945-1949. Expeditia a avut ca rezultat documentarul „Into the Empty Quarter”, care a fost prezentat in cadrul primei editii a HipTrip Travel Film Festival, in 2014.
Costul de participare la workshop este de 220 lei, insa cei care se inscriu pana la data de 19 octombrie, beneficiaza de un tarif redus, de 140 lei. Biletele pentru participarea la workshop se pot achizitiona incepand de astazi de pe site-ul eventim. Biletul de participare la workshop include si acces la proiectia documentarului „Ultimii exploratori pe Santa Cruz” despre aventura a trei exploratori – Leon McCaron, Tom Allen si Jose Argento – care in iarna lui 2014, au infruntat fluviul Santa Cruz din America de Sud. Drumul lor a fost inspirat de jurnalul de calatorie din prima expeditie europeana pe cursul fluviului, condusa de Capitanul FitzRoy in 1834. Si mai interesant este ca printre membrii echipei de temerari se gasea tanarul Charles Darwin, care la acea vreme se considera un geolog si explorator amator.
HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie si Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenti de calatorii, precum si celor care cauta inspiratie pentru viitoare calatorii. Este un mod de a ne aminti ca filmul in sine este o calatorie deschisa oricui, care ne poarta in cele mai indepartate colturi ale lumii, prin viziunea cineastilor care l-au creat.
Comentarii recente