Profesorii de la Harvard au efectuat un sondaj anonim printre pilotii de avioane dupa tragicul eveniment de anul trecut, cand, Andreas Lubitz, un pilot deprimat de la compania aeriana Germanwings, a prabusit intentionat avionul pe care il pilota, ucigand astfel 149 de oameni.
Conform studiului publicat in revista Environmental Health, circa 4,1 % dintre cei chestionati au declarat ca in ultimele doua saptamani au avut ganduri de autovatamare sau ganduri de genul “mai bine as fi mort”.
Potrivit rezultatelor studiului publicate de The Independent daca acest studiu reflecta amploarea exacta a problemei, ar insemna ca, 5 700 din cei 140 000 de piloti din lumea intreaga sufera de depresii si ganduri sinucidare.
Autorii studiului de fata au mai notat in revista Environmental Health ca au fost surprinsi de concluziile cheie ale cercetarii. “Sute de piloti care zboara in prezent se confrunta cu depresia si chiar cu ganduri sinucidare, fara posibilitatea de a se trata insa din cauza fricii ca acest lucru sa nu aiba un impact negativ asupra carierei lor” se mai scrie in studiul realizat de profesorii de la Harvard.
Sondajul de opinie completat anonim de piloti din intreaga lume a inclus intrebari referitoare la mai multe probleme, printre care si starea lor de sanatate mintala.
Din cei 1 848 de piloti care au raspuns la intrebarile din sectiunea referitoare la sanatatea mintala, 233, in jur de 12%, par a suferi de depresie.
75 de piloti (4,1%) au spus ca au avut ganduri gen “mai bine as fi mort” sau ganduri de a-si face rau singuri in ultimele doua saptamani, 49 dintre acestia lucrand ca piloti in ultima luna.
24 dintre ei au declarat ca aceste probleme au facut “sa le fie foarte sau extrem de greu sa lucreze, sa se ocupe de problemele casei sau sa se angajeze in relatii sanatoase cu oamenii”.
Hartuirea sexuala sau verbala a pilotilor a fost evidentiata de cercetatori ca fiind o problema particulara.
Studiul a mai evidentiat faptul ca femeile pilot au raportat mai multe zile cu sanatate mintala proasta decat pilotii de sex masculin.
Trebuie tinut cont de faptul ca pilotii se confrunta cu probleme de sanatate mintala la fel cum si alti angajati din alte domenii de activitate de care depinde siguranta cetatenilor sufera de astfel de probleme.
Cercetatorii de la Harvard au mai notat ca “lumea trebuie sa lucreze la indepartarea stigmatului in ceea ce priveste sanatatea mintala, si ca nimeni nu ar trebui sa se teama sa discute despre aceste probleme, indiferent de domeniul de activitate in care lucreaza”.
Companiile aeriene ar trebui sa evalueze periodic starea de sanatate mintala a pilotilor astfel incat eventualele afectiuni sa fie detectate la timp si sa se poata analiza din timp daca aceste probleme ii pot afecta pilotului capacitatea de zbor, mai precizeaza expertii de la Harvard.
Comentarii recente