Intr-un context in care Timisoara se afla pe ruta imigratiei ilegale, iar noi provocari, precum fraudele cibernetice si bancare, ameninta securitatea tarii noastre, Universitatea de Vest lanseaza un nou program de master: „Studii de securitate globala”. Imigratia, terorismul si securitatea cibernetica, se vor numara printre temele abordate.
Derulat de Facultatea de stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii a UVT, acesta este primul program de acest fel din vestul tarii, unul complex, cat mai apropiat de practica. Se adreseaza in primul rand specialistilor care doresc sa se perfectioneze, dar si tinerilor care doresc sa devina profesionisti in acest domeniu.
Programul va aborda mai multe aspecte ale studiilor de securitate. Vor fi desigur si abordari teoretice mai generale indispensabile unei cunoasteri adecvate ale problematicii. Astfel, vor fi prezentate conceptele, metodele si teoriile domeniului, dar vor predomina cursurile cu un important caracter tehnic si practic care vor include, de exemplu: Analiza riscurilor neconventionale, Comunicarea strategica in domeniul securitatii, Analiza informatiilor, Securitatea economica si financiar-bancara, Dreptul penal international, Securitatea energetica, Securitatea cibernetica si multe altele.
„Ne adaptam la realitatile lumii de azi, Romania nefiind ferita de noile provocari in materie de securitate. Vorbim aici de elemente de imigratie, terorism, securitate cibernetica si multe altele. Pentru a face fata, avem nevoie de oameni bine pregatiti in domeniul securitatii globale. Cadrele noastre didactice, cat si specialistii din diferite institutii vor transmite studentilor un set complex de competente. Vestul tarii are nevoie de un asemenea program de studii, problematicile abordate fiind acum parte a vietii noastre de zi cu zi”, spune rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Printre cei care vor preda la acest program de masterat, pe langa reputate cadre didactice universitare, cu cercetari in domeniu, vor participa si un numar important de experti din sistemul romanesc de securitate si diplomatie.
Pe langa cursuri, masteratul va oferi si o serie de conferinte sustinute de catre cele mai importante personalitati ale sistemului romanesc de securitate. Aceste conferinte vor permite familiarizarea cu problemele stringente ale securitatii globale, dar vor oferi de asemenea oportunitatea masteranzilor nostri de a face cunostinta cu decidentii importanti ai domeniului.
Inceputul noului mileniu a adus cu sine o globalizare a provocarilor de securitate ce nu a mai fost intalnita in trecut. Tratarea locala a acestor provocari pur si simplu nu mai este o optiune, ca atare si educatia specialistilor in domeniu trebuie sa includa o componenta globala. Pe de o parte, Romania, prin pozitia asumat occidentala si democratica, de membra a Uniunii Europene si a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, beneficiaza de o constructie de securitate solida si de incredere. Pe de alta parte, tocmai asumarea acestei pozitii duce si la noi riscuri la care tara noastra trebuie sa faca fata, fie ca este vorba despre terorismul anti-occidental, fie ca sunt fenomenele migratorii, consecinte ale nivelului de trai ridicat si a atractivitatii Occidentului. Timisoara are o pozitie geografica care potenteaza aceste noi elemente de securitate ale Romaniei. Orasul nostru se afla aproape de granitele actuale ale Uniunii Europene, pe ruta migratiei ilegale.
Cei interesati sunt asteptati sa se inscrie in perioada 11 – 22 septembrie, la Universitatea de Vest din Timisoara, Bd. V. Parvan 4. Masteratul ofera 30 de locuri, iar selectia candidatilor va avea loc in urma unui interviu in care se va discuta pe baza unui eseu motivational in care candidatul detaliaza problematica de securitate. Interviurile vor avea loc in 23 si 24 septembrie. Comisia de selectie va fi formata din cadre didactice ale Facultatii si alti experti in domeniu.
Comentarii recente