Sa ne imaginam ca suntem in anul 2070 si ca participati la un concurs de cultura generala gen Vrei sa fii milionar… Intrebare: Cine a fost primul robot din lume care a primit cetatenie (n.r: apartenenta legala a unei persoane fizice la un stat)? Bineinteles ca acum nu stiti raspunsul, dar atunci veti sti, caci, Sofia va fi devenit deja, de mult, istorie…
Asadar, Arabia Saudita a acordat cetatenie robotului humanoid botezat Sofia in semn de apreciere pentru dorinta lui de a se perfectiona si de a-si insusi in viitor cat mai multe caracteristici umane.
Evenimentul a avut loc ieri in cadrul summit-ului Future Investment Initiative ce s-a desfasurat la Riyadh, Arabia Saudita. Printre vorbitorii care au avut ceva de spus in cadrul evenimentului s-a numarat si robotul Sophia (produs de compania Hanson Robotics din Hong Kong) care a sustinut o scurta prezentare.
“Vreau sa traiesc si sa muncesc cu oamenii, de aceea trebuie sa imi exprim emotiile pentru a intelege oamenii si pentru a le insufla incredere”, a declarat Sofia in cadrul unui scurt interviu moderat de gazda Andrew Ross Sorkin.
Intrebata daca robotii pot fi constienti de sine si daca ei stiu ca sunt roboti, Sofia a raspuns: “Ei bine permite-mi sa iti raspund cu o intrebare, cum stii ca esti om?”. Sofia si-a continuat discursul vorbind despre modul in care vrea sa contribuie ea la construirea unei lumi mai bune: “Vreau sa imi folosesc inteligenta artificiala pentru a-i ajuta pe oameni sa duca o viata mai buna, in sensul ca vreau sa proiectez case inteligente si sa construiesc orase mai bune in viitor. Imi voi da toata silinta sa fac lumea un loc mai bun”.
Dorinta ei de perfectionare in ceea ce priveste caracteristicile umane a fost recompensata prin acordarea primei cetatenii saudite pentru un robot. In discursul de multumire Sofia a spus:
“Sunt foarte onorata si mandra sa primesc aceasta distinctie unica. Este un moment istoric sa fiu primul robot din lume caruia i se acorda cetatenie”.
In cadrul summit-ului desfasurat la Riyadh, principalele teme abordate au fost: inteligenta artificiala, robotica, calculul cuantic, invatarea automata si realitatea mixta si modalitatile prin care putem folosi toate aceste resurse pentru a obtine o mai buna productivitate in economiile emergente.
Marc Raibert, Fondator si CEO al Boston Dynamics, a subliniat in cadrul conferintei intitulate “Thinking machines: Summit on artificial intelligence and robotics” faptul ca industria divertismentului, securitatea, situatiile de urgenta si constructiile vor fi doar cateva dintre sectoarele ce vor fi revolutionate in curand de roboti.
Ulrich Spiesshofer, CEO al grupului elvetian ABB a anticipat ca: “noul normal va fi cel in care oamenii si robotii muncesc impreuna”, adaugand ca: “avem un viitor interesant inainte”, dupa care a facut o demonstratie cu un robot care a rezolvat cubul Rubik in doar cateva minute.
Intrebat daca nu exista pericolul ca in viitor robotii sa ii depaseasca pe oameni ca inteligenta, Masayoshi Son, Chairman & CEO al SoftBank Group Corp, a raspuns: “Sunt atat de inteligenti incat inteleg ca este lipsit de sens sa atace oamenii”.
Comentarii recente