România va fi reprezentată, pentru al patrulea an consecutiv, în cadrul market-ului organizat de Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, cel mai important eveniment dedicat filmului scurt, care se află la cea de-a 34-a ediţie şi va avea loc în acest an între 27 ianuarie şi 4 februarie.
Standul românesc, organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român din Paris, deschis pe toată perioada de desfăşurare a celei de-a 27-a ediţii a market-ului (30 ianuarie – 3 februarie), este organizat şi în acest an de Asociaţia Este’n’est, şi va oferi tuturor invitaţilor festivalului şi participanţilor la market (producători, distribuitori, agenţi de vânzări) informaţii importante despre filmele şi proiectele româneşti de scurtmetraj, casele de producţie şi oportunităţile de co-producţie de film din România. De asemenea, el va reprezenta cel mai important punct de întâlnire dintre profesioniştii români şi cei străini aflaţi la Clermont-Ferrand.
Standul va oferi materiale promoționale și informații despre cele două titluri autohtone selecționate în programele competiționale ale festivalului: Lost Springs 2 (r. Andrei Dobrescu), producția UNATC care va concura în cadrul Competiției Internaționale, respectiv We’ll become oil (r. Mihai Grecu), proiectat în competiția Labo – dedicată filmelor experimentale.
România este prezentă la Clermont-Ferrand şi în cadrul Euro-Connection, o sesiune intensivă de pitching şi întâlniri tete-a-tete între producători, agenţi de vânzări, reprezentanţi ai televiziunilor şi festivalurilor de film din lumea întreagă. Cel mai nou proiect de scurtmetraj al lui Marian Crişan, Cadoul, se numără printre cele 17 care vor încerca să atragă finaţatori, co-producători sau agenţi de vânzări la această ediţie a Euro-Connection.
Cel mai important material de promovare dedicat scurtmetrajului românesc – catalogul Romanian Short Films – se va găsi și anul acesta la standul dedicat țării noastre. Distribuit tuturor vizitatorilor market-ului de film, acesta cuprinde, în 2012, 23 de titluri de ficțiune, documentar și animație, filme lansate în 2011, selecționate și premiate la festivaluri de film internaționale, dar și câteva dintre cele mai așteptate scurtmetraje ale acestui an. Șapte dintre acestea se regăsesc pe DVD-ul care însoțește, la fel ca în fiecare an, catalogul: Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), Draft 7 (r. Luiza Pârvu), Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), Minute Infinite (r. Cecilia Felmeri), patru dintre cele mai discutate scurtmetraje româneşti ale anului trecut, dar şi Lost Springs 2, Pauza de masă (r. Ciprian Alexandrescu) şi Tenis (r. Vladimir Dembinski).
De asemenea, la stand se găsesc materiale promoţionale ale diferitelor filme şi case de producţie din România, DVD-uri screener ale filmelor recente şi multe publicaţii de specialitate.
Asociaţia Estenest este unul dintre cei mai activi promotori ai fenomenului cinematografic românesc în străinătate şi în ţară, printre proiectele acesteia numărându-se, pe lângă Pavilionul României de la Clermont-Ferrand, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, atelierul Animation Worksheep, Zilele Cinematografului Românesc în Italia, Muzică în Alb-Negru sau Festivalul de Film Asiatic FestAsia. De asemenea, Estenest prezintă şi organizează în fiecare an programe de film românesc, în cadrul unor festivaluri de film importante din întreaga lume.
Comentarii recente