Asghar Farhadi, regizorul premiat cu Ursul de Aur la Berlin și Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru excelentul Nader and Simin: A Separation (2011), care va fi proiectat și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, revine cu o dramă de familie care i-a adus actriței din The Artist, Bérénice Bejo, un premiu de interpretare la Cannes. Le passé/ The Past a câștigat și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes și va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014.
Este o dramă „complexă și adeseori sclipitoare, cu interpretări inteligente și reținute; are un mozaic elegant de detalii, răsturnări neașteptate de situație, întorsături și revelații pline de suspans”, potrivit „The Guardian”. La patru ani de la despărțire, un bărbat vine de la Teheran la Paris, la cererea soției sale franceze, pentru a începe formalitățile de divorț. În timpul scurtei sale șederi, acesta descoperă că între soția lui și fiica lor există o relație tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut. Lui Bérénice Bejo i se alătură Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Sabrina Ouazani sau Valeria Cavalli.
A impresionat juriul și publicul de la Cannes și actorul Bruce Dern, în Nebraska, cel de-al șaselea film al regizorului american Alexander Payne. La ceremonia de premiere de la Cannes, actorul a primit trofeul de interpretare pentru rolul unui bătrân care, convins că a câștigat lozul cel mare la o improbabilă tragere la sorți prin corespondență, caută să ajungă în Nebraska pentru a-și lua premiul. Familia, îngrijorată de ceea ce percepe ca fiind un început de senilitate, intenționează să-l ducă la un azil, însă unul dintre fii îi face voia. Pe drum, bătrânul îl obligă să oprească pentru câteva zile în orașul natal din Nebraska, unde își regăsește întreg trecutul.
Turnat în alb și negru de-a lungul a patru state americane, filmul are pe generic actori cu experiență și non-profesioniști. Este, așa cum remarca Scott Foundas, critic de film la „Variety”, un soi de „odă pentru viața în orașele mici din inima Americii și pentru visele quijotești ale bătrânilor încăpățânați care trăiesc în ele”. Alexander Payne a mai regizat About Schmidt (2002), cu Jack Nicholson, Sideways (2004) sau The Descendants (2011), cu George Clooney.
Un eveniment special la Les Films de Cannes à Bucarest va fi și proiecția documentarului Polluting Paradise (Garbage in the Garden of Eden), în regia lui Fatih Akin, proiectat în secțiunea Special Screenings la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Regizorul german de origine turcă este multi-premiat pentru filme ca Gegen die Wand (Ursul de Aur la Berlin, 2004), The Edge of Heaven (Premiul pentru scenariu, Cannes 2007) sau Soul Kitchen (2009).
Timp de cinci ani, Fatih Akin a documentat lupta locuitorilor unui sat din Turcia, Camburnu, cu guvernul, după ce acesta a decis că acolo va fi instalată o groapă de gunoi imensă. Ce șanse au oamenii simpli, de pretutindeni, în bătălia cu cele mai puternice instituții ale statului?, e întrebarea de la care pornește documentarul. Apariția gropii de gunoi le-a schimbat profund viețile: de la poluare și mirosul insuportabil, până la amenințarea că nimeni nu le va mai cumpăra produsele crescute în zonă. Distribuitorul român al filmului este Independența Film.
Cei interesați își pot cumpăra în avans bilete, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.
De vineri, 11 octombrie, vor fi puse în vânzare bilete la mult-așteptatul Only God Forgives, continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling, All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, de Jia Zhangke, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatul L’Inconnu du lac – Premiul de regie Un Certain Regard pentru Alain Guiraudie – și Van Gogh, în regia lui Maurice Pialat.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 și 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.
Comentarii recente