Racelile sunt cele mai frecvente infectii din lume. Fiecare dintre noi se alege de-a lungul vietii, in medie, cu cate 200 de raceli care dureaza fiecare in jur de 9 zile. Asta inseamna ca aproximativ 5 ani din viata avem congestii, tuse, dureri de cap si de gat.
Este foarte adevarat insa ca unii dintre noi sufera de raceli mai rar si in forme mai usoare iar altii nu mai stiu la ce tratamente sa apeleze pentru a tine departe uracioasa raceala . Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca doar genele noastre sunt vinovate de frecventa racelilor si violenta acestora, restul… sunt mituri de care putem tine cont sau nu, caci, in fapt, nu ne ajuta prea mult.
1. Un sistem imunitar slab nu te face vulnerabil!
Simptomele racelii nu rezulta din efectele distructive ale virusurilor, ci mai degraba din cat de puternic reactioneaza sistemul imunitar la ele. Cu alte cuvinte, simptomele violente ale racelii sunt produsul unui sistem imunitar puternic, mai degraba decat a unuia slab. Deci, daca aveti raceli violente, uitati de suplimentele nutritive pentru intarirea sitemului imunitar!
2. Vitamina C nu te va apara de raceli!
Vitamina C a fost subiectul de cercetare a peste 30 de studii in ultimii ani, care au implicat peste 10 000 de persoane care au consumat zilnic aceasta vitamina. Concluzia a fost una singura. Vitamina C nu te apara de raceli, dar poate scurta perioada de manifestare a simptomelor. Eficienta ei s-a dovedit insa a fi reala in cazul persoanelor care isi desfasoara activitatea la temperaturi foarte mici, si depun mult efort fizic. Cateva studii au aratat ca soldaţii, schiorii si alergatorii de maraton care isi desfasurau activitatea in aceste conditii si care au consumat o doza zilnica de 200 mg de vitamina C pe zi au redus la jumatate riscul de a raci.
3. Renuntarea la alcool nu este raspunsul!
S-a demonstrat ca persoanele care consuma zilnic 1-2 pahare de alcool racesc mai putin decat cele care nu beau deloc, cercetatorii nu au putut explica insa si motivul pentru care se intampla acest lucru. O posibila explicatie ar putea fi totusi faptul ca alcoolul impiedica inmultirea virusilor. Asta nu inseamna bineinteles nici ca trebuie sa va apucati de baut!
4. Raceala nu se ia prin sarut!
Acest lucru va surprinde pe multi dar, potrivit studiilor cea mai mare familie de virusuri care provoaca raceli sunt rhinovirus-urile, iar acestea patrund foarte rar in corpurile noastre prin gura. Principalele porti de intrare in organism a virusurilor responsabile de raceli sunt nasul si ochii, atunci cand acestia sunt “imprastiati” in aer prin stranut sau tuse, si mainile atunci cand atingem suprefete infectate.
5. Virusii nu se distrug prin simpla spalare a hainelor!
Prin spalare se elimina 99 la suta din bacterii, si, in cazul in care sunt 1 milion de bacterii tot mai raman 10 000 intacte dupa spalare. In cazul virusilor este si mai complicat sa-i distrugi 100% prin spalare, intrucat acestia rezista mai bine in tesaturi.
6. Mucusul verde nu este un semn de infectie bacteriana!
Ba dimpotriva, este un semn ca sistemul imunitar isi face datoria asa cum trebuie. Cu cat organismul se confrunta cu mai multe bacterii cu atat celulele albe din sange isi intensifica lupta impotriva lor in aceasta zona, transportand cu ele fier verde cu enzime. Asa se explica culoarea galben verzuie a mucusului in anumite perioade.
7. Statul in interior nu te protejeaza!
Un studiu recent a aratat ca cele mai frecvente surse de contaminare sunt mouse-ul de la calculator si biroul de la locul de munca. S-a constatat ca 47% din desktop-uri, 46% din mouse-uri si 45% din telefoane au virusi de raceala pe ele.
8. Suflatul puternic al nasului nu te ajuta!
Senzatia de nas infundat, de sufocare atunci cand suntem raciti nu este cauzata asa cum ne-am astepta de excesul de mucus din nas ci de umflarea vaselor de sange din pasajele nazale. Asadar este de preferat sa suflati nasul usor, cate o nara pe rand, pentru ca suflatul puternic al nasului poate impinge virusi in sinusuri si da nastere unor infectii bacteriene secundare.
9. Sapunurile antibacteriene nu te ajuta!
Virusii au o structura diferita de bacterii asadar sapunul foarte eficient in indepartarea bacteriilor, are efect zero cand este vorba de virusi. Spalarea mainilor cu solutii care contin alcool este o solutie mai eficienta in acest sens.
10. A te capata cu o raceala nu este doar ghinion!
Cu cat parintii tai au obtinut mai greu propria lor casa, cu atat tu te vei confrunta cu mai multe raceli. Explicatia consta in stresul acumulat. Persoanele care traiesc in conditii de stres produc mai mult cortizol, hormonul stresului, iar una dintre sarcinile acestui hormon este de a opri productia de citokine, molecule care incurajeaza un raspuns imun agresiv. Cu cat se produce mai mult cortizol acest proces o ia razna rezultand un numar mai mare de raceli si mai violente.
11. Statul la caldura nu te vindeca de raceala!
In fapt, racelile nu sunt o urmare directa a expunerii la frig. E adevarat ca racelile se produc mai mult toamna si iarna, dar acest lucru se intampla deoarece oamenii se retrag acum in spatii inchise unde virusii circula mai usor de la o persoana la alta.
12. Supa de pui chiar te ajuta!
Cercetarile facute au demonstrat ca supa de pui chiar ajuta in vindecarea racelilor, aceasta actionand asupra celulelor neutrofile responsabile intr-o anumita masura de raceala. Deci consumati supa cu incredere, chiar si pe cea la plic!
13. Luati Echinacea doar daca aveti bani de aruncat!
In trecut plantei ii erau atribuite proprietati miraculoase cand venea vorba de raceli. Dar poate atunci circulau alti virusi… Astazi studiile efectuate au demonstrat ca echinaceea nu te apara de raceala si ca poate cel mult sa mai atenueze din simptome.
14. Nu esti in pericol sa capeti o raceala daca socializezi!
Persoanele care intra in contact cu mai multe persoane racesc mai rar decat cele care se invart in cercuri restranse de oameni. Oamenii care socializeaza mult sunt mai pozitivi, arata mai sanatosi, iar organismul lor produce mai putine chimicale pro-inflamatorii ca raspuns la raceala.
15. Persoanele mai in varsta racesc mai rar!
O persoana peste 50 de ani raceste de 50% mai putine ori decat un adolescent, pentru ca a capatat de-a lungul vietii imunitate la mai multi virusi responsabili de raceli.
16. Cantitatile mari de lichide nu fac minuni!
Desi multa lume recomanda cat mai multe lichide oamenilor raciti, acest lucru nu ii va vindeca mai repede, ci doar le va oferi certitudinea ca se hidrateaza corect pe durata racelii.
17. Nu pierdeti in greutate daca raciti!
Ba dimpotriva. Exista niste virusi, mai rari ce-i drept, care pot provoca chiar obezitate. Exista anumite tipuri de virusi care transforma celulele stem in celule de grasime, astfel incat, cei afectati pot lua in greutate mai mult decat alte persoane care mananca la fel ca ei.
Comentarii recente