Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului, o structura a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a clasificat radiatiile emise de telefoanele mobile ca fiind “posibil cancerigene” desi aceasta nu a gasit o legatura directa intre cancer si radiatiile emise de telefoane.
Noile studii incadreaza telefoanele mobile in aceeasi categorie de risc ca plumbul, pesticidele, cloroformul, cafeaua sau meseria de pompier si obliga guvernele statelor sa isi intensifice campania de sfatuire a populatiei sa nu foloseasca telefoanele mobile timp indelungat. Telefoanele mobile sunt incadrate de oamenii de stiinta doar la gradul III in randul factorilor cu risc cancerigen la oameni, fata de tigari, gazele de esapament si creozot, care sunt factori cu risc cancerigen foarte mare.
Christopher Wild, directorul Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, a sfatuit oamenii ca pana la descoperirea de noi dovezi privind posibila legatura intre cancer si radiatiile emise de telefoanele mobile sa foloseasca mai mult mesajele de tip text si hands-free-ul.
Faptul ca undele electromagnetice emise de telefoanele mobile sunt absorbite de corpul uman, in special cand telefonul este tinut la ureche, este cunoscut de mai mult timp. Insa studiile referitoare la consecintele utilizarii indelungate a telefoanelor mobile de pana acum au fost considerate nerelevante pentru ca poate dura zeci de ani pana ca o tumoare sa se dezvolte din aceasta cauza.
Anul trecut, noi studii efectuate de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului, au aratat ca efectuarea de apeluri telefonice mai mult de jumatate de ora pe zi, timp de 10 ani poate duce la cresterea cu 40 % a riscului pentru utilizatorii de telefoane mobile de a dezvolta gliomuri (tumori pe creier).
In ultimele opt zile un grup de 31 de oameni de stiinta din 14 tari au revizuit aceste date, care, coroborate cu rezultatele unui studiu suedez au dus la concluzia ca exista o legatura stransa intre utilizarea telefoanelor mobile si riscul de a dezvolta tumori pe creier. Oamenii de stiinta au concluzionat de asemenea ca exista un numar limitat de dovezi care demonstreaza aceasta legatura, insa ne sfatuiesc sa fim prudenti la cat de des si cum folosim telefoanele mobile pana la identificarea de noi dovezi. Masurile de prevenire a efectelor nocive ale telefoanelor mobile includ trimitearea mai multor mesaje text, folosirea hands-free-ului si tinerea copiilor departe de telefoanele mobile deoarece ei absorb mai usor radiatiile emise de acestea.
La ora actuala se estimeaza, potrivit The Telegraph, ca in lume exista peste 5 miliarde de telefoane mobile in conditiile in care se estimeaza ca pupulatia lumii va ajunge in octombrie a.c la 7 miliarde de locuitori…
Comentarii recente