Daca pana acum doctorii ne sfatuiau sa mancam alimente mai putin sarate, intrucat se presupunea ca sarea in cantitati prea mari dauneaza sanatatii, un nou studiu, publicat in Journal of the American Medical Association, arata contrariul, sfatuindu-ne sa nu eliminam sarea din alimentatie.
Ba mai mult, noul studiul arata ca cei care consuma alimente fara sare sau cu foarte putina sare sunt mai expusi riscului de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
In cadrul studiului au fost urmariti timp de opt ani 3 681 de indivizi sanatosi din Europa, avand in jur de 60 de ani. Studiul a constatat de asemenea ca indivizii care au consumat mai multa sare decat media zilnica recomandata nu au prezentat un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala.
Rezultatele studiului au fost publicate la doar trei luni dupa ce guvernul american a lansat o campanie nationala de sanatate publica in care li se cerea restaurantelor si producatorilor de alimente sa diminueze cantitatea de sare folosita in producerea si prepararea alimentelor.
Dintre participantii la studiu mai mult de 6% au suferit un un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte urgente cardiovasculare, o treime dintre acestea fiind fatale.
In urma studiului a reiesit ca indivizii care au consumat cele mai mici cantitati de sare au prezentat un risc cu 56 % mai mare de a muri de atac de cord sau de accident vascular cerebral decat cei care au consumat cele mai mari cantitati de sare.
La sfarsitul celor opt de ani, cat a durat studiul, s-au inregistrat 50 de morti in randul celor care au consumat cele mai mici cantitati de sare, 24 de morti in randul celor care au consumat cantitati medii de sare si doar 10 morti in randul celor care au consumat cata sare au vrut.
Cercetatorii care au realizat studiul nu au avut o explicatie precisa pentru rezultatele obtinute insa se presupune ca nivelul scazut de sare din organism ar provoca mai mult stres in sistemul nervos, ar reduce sensibilitatea la insulina si ar afecta hormonii care controleaza presiunea sangelui si absorbtia de sodiu. Cercetatorii au subliniat insa ca cei care au tensiunea arteriala mare, ar trebui sa consume in continuare alimente cu continut redus de sare.
Alti cercetatori sunt de parere ca studiul nu este suficient de relevant deoarece toti participantii la studiu au fost albi, relativ tineri, toti aveau tensiunea arteriala normala la inceputul studiului si aveau o stare destul de buna de sanatate. Asta in conditiile in care studii anterioare au aratat ca persoanele cu hipertensiune arteriala, persoanele de culoare, varstnicii si obezii au reactii negative la consumul mare de sare.
Anul trecut un alt studiu a aratat ca bolile de inima ar putea fi reduse cu aproape o cincime daca producatorii de alimente ar primi interdictia de a folosi prea multa sare in compozitia alimentelor…
Comentarii recente