Miercuri, 20 iunie 2012, la ora 19.00 are loc “vernisajul” scarii de bloc din strada I.C. Bratianu nr. 44 din Bucuresti, care a fost redecorata astfel incat, spatiul sa arate diferit de ceea ce intelegem cu totii prin banala scara de bloc.
Initiativa face parte din proiectul pilot „Remodelarea spatiului comun la bloc”, finantat de Administratia Fondului Cultural National. Scopul proiectului este promovarea unui model inovativ de reamenajare a spatiilor de folosinta in comun din scarile blocurilor vechi, care sa puna in valoare mostenirea culturala si istorica locala.
Proiectul a oferit sansa bucurestenilor care locuiesc la bloc sa aplice pentru un concurs dedicat, cu scopul de a redecora tematic spatiul locativ. A fost aleasa o tema cultural-istorica care sa scoata la lumina memoria cartierului si sa aduca in atentia publicului valorile spirituale si materiale ascunse de blocurile construite in perioada comunismului.
Castigatorii concursului au fost locatarii din str. I.C. Bratianu nr. 44, scara B, aflata in prelungirea strazii Covaci, in zona Centrului Vechi din Bucuresti. Cladirea a fost construita, in anii ‘60, in perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej si este un exemplu tipic de edificiu comunist construit dupa razboi. Acest veritabil paravan a ascuns privirii, timp de 60 de ani, valoarea si farmecul centrului istoric: strazile negustorilor, Curtea Domneasca (unde, pentru prima data, a fost atestata cetatea Bucurestilor – Vlad Tepes, 1459), cladiri pitoresti din secolul al XIX-lea si numeroase biserici, dintre care se remarca Biserica Sf. Anton, cel mai vechi lacas de cult din Bucuresti (1554).
Timp de 4 saptamani, interiorul scarii de bloc a fost partial reamenajat, fiind transformat dintr-un spatiu impersonal, gri si anost intr-un spatiu nou si primitor, stilizat cu elemente estetice care te imbie sa redescoperi istoria zonei. Puteti urmari jurnalul fotografic al lucrarilor pe facebook.com/ScaradeblocDesign.
In faza urmatoare, proiectul isi propune realizarea unui ghid online si a unor materiale foto-video, privind dinamica reamenajarii, adresate celor care locuiesc la bloc. Acestea ofera informatii si solutii simple si originale de reamenajare a spatiilor locative putin costisitoare ce pot fi un punct de reper pentru cei interesati. O baza de date cu artisti si designeri de interior, disponibila online, va fi de asemenea accesibila.
Comentarii recente