Seychelles este o insula din Oceanul Indian despre care se stie ca adaposteste peisaje si frumuseti nemaivazute de ochii nostri obositi de griul citadin. Ceea ce este mai putin cunoscut insa despre aceasta insula, este faptul ca, legenda spune ca aici s-ar afla o comoara de cca 100 de milioane de lire sterline.
Doi visatori: tatal si fiul cautatori de comori
Legenda despre comoara a circulat timp de generatii pe insulele din Oceanul Indian, Seychelles si La Réunion, determinandu-i pe cei mai visatori dintre oameni sa isi dedice viata cautarii acesteia. Unul dintre acestia este Reginald Herbert Cruise-Wilkins, cunoscut in Seychelles drept Mahé sau Omul Comoara, care a cautat-o timp de 27 de ani, pana in 1977 cand a murit. Misiunea cautarii comorii a fost preluata dupa moartea lui de fiul sau, John.
Reporterul BBC, Helen Soteriou a calatorit pe insula Seychelles special pentru a-l intalni pe fiul acestuia si pentru a discuta cu el despre… comoara. John este cautat frecvent de scriitori si localnici pentru discutii pe acelasi subiect.
John a vorbit cu reporterul BBC despre locul in care crede el ca este comoara, despre indiciile pe care le are si despre ce i-a mai ramas de facut dupa moartea tatalui sau. Helen Soteriou remarca faptul ca, in timp ce vorbeste despre comoara ascunsa, lui John ii sclipesc ochii, iar zambetul lui devine molipsitor. Chiar si dupa atatia ani de cautare zadarnica, baiatul se imagineaza inca eroul din poveste cu rucsac in spate si o harta in mana, care cauta comoara ce intarzie sa apara, fara a-si pierde insa catusi de putin entuziasmul si speranta.
Olivier Levasseur si comoara plutitoare
Legenda comorii incepe in 1716, cand, francezul Olivier Levasseur poreclit si Vulturul, datorita vitezei cu care isi ataca dusmanii s-a hotarat sa imbratiseze “cariera” de pirat. In 1721, cand Levasseur conducea deja 750 de pirati si trei nave, a atacat un vas portughez (Nossa Senhora do Cabo) arborand steagul britanic, in portul insulei Réunion, pe atunci numita Insula Bourbon. Piratii lui au ucis echipajul, pentru ca ulterior sa fie uimiti de prada de pe vas.
Potrivit lui John, un istoric a povestit ca vasul cucerit de piratii lui Levasseur era o comoara plutitoare, pe el aflandu-se lingouri de aur si argint, pietre pretioase, diamante netaiate, guinee, obiecte bisericesti confectionate din metale pretioase si pocaluri.
Piratii au fugit dupa marea lovitura in Madagascar, fiind urmariti de marina britanica. Fiecare pirat a primit cate 42 de diamante si cate 5 000 de guinee de aur, ofiterii primind putin mai mult. Restul comorii i-a revenit lui Levasseur care se spune ca ar fi ingropat partea lui din prada pe insula Mahé din Seychelles.
Tatal lui John a incercat sa puna cap la cap povestea, concluzionand ca Levasseur si-ar fi impartit ulterior echipajul in grupuri de cate 20 de barbati si si-ar fi depus temporar comoara intr-o pestera. Cand conditiile au permis, un echipaj de-al lui Levasseur a ingropat comoara in pamant, oamenii fiind ucisi ulterior de el insusi pentru ca nimeni altcineva sa nu mai stie locul comorii.
“Comoara mea pentru cel care intelege!”
Cand in final a fost capturat, pe 7 iulie 1730 pe insula Réunion, in timp ce se pregatea executarea lui, Levasseur, stiind ca in multimea care asista la condamnare se afla si pirati din vechea lui echipa, a aruncat in aer o bucata de pergament strigand: “Comoara mea pentru cel care intelege!”.
Bucata de pergament era de fapt o harta a comorii sub forma unei criptograme de 17 randuri.
Criptograma scrisa pe hartie de pergament autentica, datand din secolul al XVIII-lea se pastreaza inca la Muzeul Britanic.
Levasseur era un intelectual, cunostea greaca si latina si era avansat in simbolica masonica.
Tatal lui John a petrecut ani intregi incercand sa descifreze criptograma folosind toate cunostintele care i-au fost la indemana: greaca, ebraica, astrologie, astronomie, mitologie si ocultism. Pe baza a ceea ce a reusit sa descifreze a dedus ca locul comorii a fost descris sub forma unei ghicitori complexe inspirate din Cele 12 munci ale lui Hercule. Dupa multi ani de cercetare, a ajuns la concluzia ca mult ravnita comoara se afla intr-un loc de o frumusete coplesitoare aflat in nordul insulei Mahe, numit Bel Ombre. Locul este scaldat in ape de turcoaz si “imbracat” in vegetatie luxurianta si piatra fina de granit lustruita de ape.
In ceea ce il priveste pe John, povesteste reporterul BBC, lumea il crede nebun, ca si pe tatal lui de altfel, intrucat oamenii nu se mai ocupa cu asa ceva in zilele noastre, orientandu-se catre surse de venit mai concrete si mai palpabile.
Insa pentru John si tatal sau, comoara aceasta este, si a fost, tot ce stiu. In gasirea ei Reginald Herbert Cruise-Wilkins si-a investit toata cunoasterea si averea. John avea doar 18 ani cand tatal lui a murit, si tot ce stia era sa caute comoara. Asa ca vrea sa le demonstreze tuturor ca tatal sau avea dreptate si continua cautarea.
Povestea asta cu pirati nu are un final fericit…
John a rascolit 40 de acri in jurul lui Bel Ombre, gasind tot felul de obiecte care confirma legenda, pistoale, munitie, statuete, oase, inscriptii facute de pirati pe peretii pesterior etc. In privinta echipamentelor folosite, acesta a folosit cam tot ce se afla pe piata pentru sapat, scos apa, excavat in stanca si inclusiv cele mai moderne echipamente de detectare a comorilor din Germania.
Acum el crede ca se afla mai aproape ca niciodata de comoara. El presupune ca aceasta se afla intr-o caverna la cativa pasi de casa lui, aproape de plaja, accesul la ea fiind blocat de bolovani. Doar un tunel subacvatic va face posibil accesul la ea. Insa John mai crede ca va mai exista o capcana finala pana a ajunge sa o vada.
Insa este ilegal sa sapi terenul guvernamental fara o aprobare, asadar, in ciuda cautarilor lui continue din 1988 pana azi, John a fost blocat de guvern in 2009 cand i s-au cerut 250 000 de rupii pentru aprobarea de a sapa. John se gandeste ca aceasta masura a fost luata doar pentru ca guvernul sa se asigure ca-si va adjudeca o parte din comoara.
Intrucat guvernul detine terenul, i se cuvine 50% din ceea ce s-ar putea afla pe el.
Intre timp, John continua sa munceasca, facand masuratori, gandindu-se la modalitati in care ar putea obtine echipamentele necesare, adunand indicii care i-ar putea oferi in final licenta pentru a sapa. El spera sa obtina finantare pentru a face ultimul pas dintr-un demers in care s-au implicat trup si suflet doua generatii. Deocamdata… povestea asta cu pirati nu are un final fericit.
Sursa: BBC
Comentarii recente