Creativitatea este o calitate tot mai ceruta in ultimii ani in tot mai multe domenii de activitate. In aceste conditii orice parinte isi doreste sa aiba un copil creativ. Chiar daca nu toti copiii sunt inzestrati cu un anumit talent, exista modalitati prin care ne putem educa copiii sa gandeasca in afara cutiei si sa vada lumea intr-o lumina noua si originala. Iar incurajarea creativitatii nu inseamna doar sa iti inconjori copilul cu obiecte de arta, ci, mai degraba, sa il inveti sa isi exprime propriile pareri si viziuni indiferent de domeniul de activitate la care se raporteaza.
Iata mai jos cateva lucruri pe care sa le puneti in prcatica chiar de astazi pentru a creste un copil creativ:
Lasa copilul sa conduca
In loc sa directionezi mereu copilul spre jucarii, jocuri si hobby-uri pe care crezi tu ca le va adora sau pentru care crezi tu ca este inzestrat, fa un pas inapoi si lasa-i lui puterea de decizie. Detinerea controlului in timpul jocului este importanta pentru copil nu numai pentru a-si explora latura creativa dar si pentru ca acesta sa se obisnuiasca sa gandeasca pentru el insusi si sa ia initiativa pentru a-si urma curiozitatea.
Ofera-i un exemplu
Una dintre cele mai bune tactici pentru a-ti incuraja copilul sa isi urmeze propriile pasiuni si sa practice gandirea in afara cutiei este sa ii arati tu insuti (insati) aceste lucruri. Ofera-i acasa un mediu deschis, plin cu stimuli creativi, care sa incurajeze creativitatea si inovatia. Daca tu duci o viata foarte organizata si inchistata insa, nu avea asteptari prea mari nici de la micutul tau in ceea ce priveste partea creativa…
Invata-l sa aiba incredere sa esueze
In zilele noastre toata lumea se pregateste pentru succes, excluzand din ecuatie esecul, care, pana la urma, face parte din succes. Educa-ti copilul sa stie cum sa se comporte atunci cand are un esec si cum sa trateze greselile pe care le face, intrucat asta e o parte esentiala a drumului spre succes dar si a gandirii creative. Copilul va capata stima de sine pozitiva incercand ceva nou, chiar daca va esua si va adapta in viitor modul in care il inveti sa reactioneze la esec la diferitele situatii ale vietii. Copilului nu trebuie sa ii fie frica sa isi puna in prcatica ideile novatoare de frica unui esec. El trebuie sa stie ca esecul este normal in viata asa cum este si succesul…
Nu-ti fie teama de plictiseala
Ofera-i copilului tau o multime de timp liber care sa nu fie dedicat niciunui program atent supravegheat. In felul acesta copilul va trebui sa isi foloseasca propria creativitate, fara a depinde de programe tv sau activitati atent dirijate ca sa se distreze si sa se simta fericit cu ceea ce face. Fa un pas inapoi si lasa-l sa isi exploreze partea creativa, fara a te mai simti vinovata ca al copil nu are un program ordonat si atent alcatuit de dimineata pana seara.
Ofera-i libertatea de a descoperi
Desi este important sa supui copilul continuu la noi activitati si noi procese de gandire, este la fel de important sa il incurajezi sa continue ceea ce considera el interesant, chiar daca unele activitati se situeaza in afara zonei tale de confort sau a capacitatii tale de intelegere.
Pretuieste efortul, nu doar rezultatul
Daca vei lauda (recompensa) doar rezultatul, uitand de efortul depus pentru a ajunge la el, vei limita astfel interesele viitoare, dandu-i copilului impresia ca doar rezultatul este important, subevaluand astfel procesul de invatare parcurs pentru a ajunge la acel rezultat.
Incalca regulile
In timp ce regulile sunt extrem de importante in cresterea si educatia unui copil, limitandu-ti prea des copilul din cauza regulilor risti sa ii distrugi enormul potential creativ. In loc sa stimulezi gandirea creativa si neconventionala, vei incuraja copilul sa vada lucrurile intr-un singur fel si numai in parametrii tai foarte stricti. Prin urmare, nu uita ca si la reguli exista o limita!
Comentarii recente