In cel mai mare studiu de acest gen facut vreodata in lumea in curs de dezvoltare, cercetatorii au studiat efectele poluarii aerului asupra oamenilor din 272 de orase chineze. Astfel s-a descoperit faptul ca expunerea medie anuala la particule fine, cunoscute sub denumirea de PM2,5 din aceste orase, este de cinci ori mai mare decat nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Cu toate acestea, cercetatorii chinezi de la Centrul Chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au declarat ca este putin probabil ca expunerea la poluare din orasele chinezesti sa duca la o crestere a ratei mortalitatii mai mult decat in Europa si America de Nord. Asta deoarece poluarea din China provine in cea mai mare parte din surse naturale (praf adus de vant din zonele aride) in timp ce poluarea din Occident provine in mare parte din arderea combustibililor fosili.
Cercetatorii au mai aratat ca fiecare crestere cu 10 mg a poluarii intr-un metru cub de aer, duce la cresterea mortalitatii cu 0.22%.
Profesorul Frank Kelly, un expert in domeniul sanatatii mediului care nu a fost implicat in studiul citat mai sus dar care a studiat poluarea aerului in China a declarat via The Independent ca: “Aceste riscuri relative sunt considerabil mult mai mici decat cele observate in Europa si SUA”.
El mai sugereaza si faptul ca aeru poluat din Europa ar putea fi de 27 de ori mai toxic decat cel din China. Cu toate acestea, completeaza profesorul Kelly, orase precum Beijing, Shanghai si Hong Kong par a suferi de acelasi tip de poluare ca si Europa.
Poluarea cu particule naturale, preponderent intalnita in China, poate cauza daune fizice la plamani, si chiar crize de astm. In schimb, poluarea cu particulele provenite din arderea combustibililor fosili, amestecate cu metale grele toxice, produse chimice si compusi organici volatili poate provoca daune mult mai mari daca acestea trec din plamani in fluxul sangvin.
Areeba Hamid, un militant Greenpeace impotriva poluarii aerului citat de The Independent a afirmat ca: “Aerul toxic poate provoca haos in ceea ce priveste starea de sanatate a oamenilor indiferent de zona in care locuiesc. Stim ca fumul provenit de la autovehiculele diesel este mult mai toxic decat sustin companiile auto iar aceasta este una din principalele cauze ale poluarii aerului din Europa si America de Nord”.
Studiul de fata a mai aratat ca expunerea medie anuala in orasele din China la PM2.5 este de 56 micrograme pe metru cub, in comparatie cu recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru siguranta cetatenilor care este de 10 micrograme.
Se pare ca persoanele cele mai expuse riscului de a muri din cauza poluarii aerului sunt cele de peste 75 de ani, cu studii putine, din zonele calde . Asta pentru ca indivizii care traiesc in zone calde petrec mai mult timp afara sau lasa mai mult timp ferestrele deschise, in felul acesta respirand mai mult aer poluat. Studiul mai sugereaza ca persoanele cu mai putina educatie au acces mai restrans la servicii de ingrijire medicala si sunt mai expuse la conditii de mediu nefavorabile.
Comentarii recente