Un studiu recent publicat in revista Frontiers in Plant Science arata ca si copacii trag un pui de somn in timpul noptii. Conceptul referitor la somnul plantelor pe timpul noptii nu este deloc recent, subiectul fiind abordat de Charles Darwin in cartea lui din 1880 intitulata The Power of Movement in Plants.
Darwin si fiul sau Francis, co-autor al cartii, vorbesc in The Power of Movement in Plants despre rasucirea petalelor si transformarea frunzelor florilor pe timpul noptii, acest comportament fiind asemanator cu cel al oamenilor si animalelor in timpul somnului. Desi exista mai multe studii care sugereaza ca plantele au un comportament asemanator somnului pe timpul noptii, niciunul dintre studii nu a facut referire pana acum la copaci.
Asadar, un grup de biologi a realizat un mic studiu pe doi mesteceni, unul dintr-o padure din Finlanda si unul dintr-o padure din Austria. Acestia au observat miscarile copacilor pe timpul noptii atasandu-le niste scannere cu laser.
In ciuda distantei mari care ii separa pe cei doi copaci, acestia au avut un comportament foarte similar dupa lasarea noptii. Ramurile copacilor au inceput sa se lase odata cu lasarea serii si au continuat sa se lase timp de cateva ore. Apoi, pe masura ce rasaritul se apropia, ramurile au inceput sa se ridice incet-incet pana ce au ajuns inapoi in pozitia initiala.
“Modificarile nu sunt foarte mari, nu mai mult de 10 cm pentru copacii cu inaltimi mai mari de 5 metri” a spus co-autorul studiului, Eetu Puttonen, de la Institutul Finlandez de Cercetare Geospatiala, “insa sunt sistematice si precise datorita acuratetei instrumentelor noastre” a completat acesta.
Cercetatorii nu au putut elucida daca transformarile suferite de copaci sunt datorate luminii soarelui, unui ceas intern sau unei combinatii a celor doi factori.
“Miscarea plantelor este in stransa legatura cu echilibrul de apa din celulele individuale, care este afectat de disponibilitatea luminii prin fotosinteza” a declarat co-autorul studiului Andras Zlinszky de la Centrul de Cercetare Ecologica de la Academia de Stiinte Maghiara. “Dar schimbarile in forma plantelor sunt mai greu de cercetat, chiar si pe plantele mici, deoarece fotografia clasica foloseste lumina vizibila care interfereaza cu miscarea din somn”.
Acesta este primul studiu in care s-a folosit scanarea cu laser terestru pentru a monitoriza activitatea plantelor si ofera perspective incurajatoare pentru studierea grupurilor de arbori din livezi sau paduri.
Foto: visitsaarland.co.uk
Comentarii recente