Daca esti femeie si iti place sa arati bine, cu siguranta baia ta e plina de tot felul de produse de ingrijire despre care, trebuie sa recunosti ca, nu prea stii mare lucru in afara de pret. In ciuda faptului ca de obicei eticheta produsului va furnizeaza toata lista cu ingredientele continute, ea este aproape inutila atat timp cat nu stii ce este dimetilamina sau pantenolul.
Companiile cosmetice nu ne ajuta deloc din moment ce “ingramadesc” pe o hartiuta de cativa centimetri, zeci de ingrediente complicate si apoi scriu dezinvolt pe ambalaj “natural”. Lista de substante chimice din compozitie numai la natural nu te duce cu gandul…
Mai putin, inseamna mai sanatos!
Asadar, daca te-ai hotari brusc de exemplu sa ai mai multa grija de sanatatea ta si sa cumperi mai chibzuit produse cosmetice, probabil ca te intrebi ce ar trebui sa faci mai intai… Ei bine, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa cumperi mai putine produse cosmetice. Chiar nu ai nevoie de sapun, gel de dus, sampon, balsam, tratament de par, scrub, lotiune de corp, crema de fata si apa de corp pentru un simplu dus. Un sapun si un sampon ar trebui sa fie de ajuns. De ce? Pentru ca in felul acesta vei avea mai putine cumparaturi de facut in viitor, vei economisi mai multi bani, vei arunca la gunoi mai putine sticle de plastic, si, cel mai important, vei absorbi mai putini compusi chimici in organism. Si apoi… daca chiar iti place sa fii data cu toate alifiile la propriu, iti poti prepara singura acasa multe dintre produsele cosmetice de care ai nevoie. Pe net e plin de retete. Astfel, pentru a-ti prepara o lotiune de corp naturala de exemplu, nu ai nevoie decat de 1 ceasca de apa, 3/4 ceasca de ulei de masline si 3 linguri rase de ceara de albine + (optional) cateva picaturi de ulei esential. Amesteca toate ingredientele intr-un blender si nu te descuraja daca la inceput amestecul va arata absolut ciudat. Continua sa amesteci pana ce totul se va transforma intr-o crema groasa. Pune crema intr-un borcan de sticla si pastreaza-o la frigider pana cand o vei folosi.
Pentru restul produselor cosmetice pe care le folosesti si pe care nu ti le poti prepara singura, exista un site foarte util pe care poti sa verifici cat de sigure/nesigure sunt. Site-ul se numeste Cosmetics Database si este detinut de Environmental Working Group (EWG), o organizatie non-profit care isi propune sa ajute oamenii sa duca un stil de viata mai sanatos intr-un mediu mai sanatos prin studiile si informatiile pe care le pune la dispozitia publicului.
De ce ai nevoie de Cosmetics Database?
Oamenii de stiinta de la EWG studiaza ingredientele a peste 75.000 de produse populare de frumusete si igiena analizandu-le in stransa legatura cu informatiile existente in peste 60 de baze de date privind toxicitatea. Ulterior, EWG ofera note de la 0 la 10 produselor, in functie de siguranta acestora si ofera trimiteri catre articole si studii care vorbesc despre legaturi existente intre folosirea anumitor produse si substante si efectele toxice asupra anumitor organe, probleme de reproducere sau efecte cancerigene.
Pentru a folosi informatiile oferite de site este suficient sa tastezi numele produsului care te intereseaza si vei fi redirectionata catre o pagina dedicata produsului unde sunt listate toate ingredientele si eventualele probleme de sanatate pe care le-ar putea provoca acestea, alaturi de o nota de la 0 la 10. Nota 0 inseamna ca produsul este inofensiv cu foarte putine probleme de sanatate pe care le-ar putea isca, dovedite, iar un scor de 10 caracterizeaza un produs periculos pentru sanatate pe care nu ati dori sa il folositi pe propria piele. In felul acesta nu vei mai putea fi pacalita atat de usor de zecile de produse de pe rafturi pe care scrie “sigur” sau “natural”.
Un caz care ne-a pus pe ganduri pe toti cu privire la siguranta produselor cosmetice pe care le folosim este cel al americancei Jacqueline Fox care a murit de cancer ovarian la varsta de 62 de ani. Anul trecut, producatorul de cosmetice Johnson & Johnson a trebuit sa plateasca urmasilor femeii despagubiri in valoare de 72 de milioane de dolari, dupa ce, in urma procesului civil intentat impotriva companiei s-a stabilit ca pudra de talc pentru copii pe care femeia a folosit-o timp indelungat pentru igiena corporala i-ar fi provocat acesteia cancerul ovarian.
Compania Johnson & Johnson a inceput inca din 2012, la cererea consumatorilor, o campanie de “curatare” a produselor sale de substantele daunatoare pe care le contineau. Atunci compania a promis ca va elimina din compozitia produselor sale ingredientele care duc la eliminare de formaldehida, limitarea utilizarii de parabeni si eliminarea completa din compozitia produselor a triclosanului, substanta potential cancerigena
Comentarii recente