Contactul cu anumite metale si chimicale prezente in viata noastra de zi cu zi, ne provoaca multora dintre noi alergii de contact. In ciuda faptului ca acestea sunt de cele mai multe ori foarte neplacute, oamenii de stiinta din Danemarca ne dau motive sa credem ca dezvoltarea anumitor tipuri de alergii de contact nu este pana la urma un lucru rau.
Asadar, potrivit oamenilor de stiinta de la Centrul National de Cercetare a alergiilor de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca), persoanele care sufera de diferite tipuri de alergii de contact ar putea fi mai putin predispuse pe viitor la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
Un studiu efectuat de cercetatorii din Copenhaga, condus de profesorul Kaare Engkilde, pe 17 000 de persoane testate pentru alergii, a concluzionat ca persoanele care avusesera alergii de-a lungul vietii (la nichel, tesaturi sintetice, latex etc), au dezvoltat intr-un numar mai mic diverse forme de cancer decat cele care nu au avut alergii.
Astfel, apeland la registrul de sanatate danez, cercetatorii au urmarit un numar de 17 000 de indivizi care au fost testati pentru alergii de contact intre 1984 si 2008. Aproximativ unul din trei indivizi (35%) au fost detectati pozitiv la cel putin un alergen. Cazurile de alergii s-au dovedit a fi mai frecvente printre femei (41%) decat printre barbati (26% ).
Folosind ulterior Registrul National de cancer din Danemarca, unde sunt inregistrate toate cazurile de cancer diagnosticate in randul danezilor din 1943 pana in prezent, cercetatorii au putut identifica procentul in care pacientii diagnosticati ca fiind alergici au dezvoltat mai tarziu diferite tipuri de cancer.
S-a constatat astfel ca persoanele cu alergii de contact au dezvoltat in numar mai mic cancer de san sau cancer de piele non-melanom. Femeile alergice, au dezvoltat intr-un numar si mai mic cancer la creier, lucru care nu s-a constatat insa si in cazul barbatilor.
In schimb, femeile alergice au dezvoltat in numar mai mare cancer de vezica urinara, ceea ce ar putea explica existenta unei legaturi intre vopseaua de par si cancer, a declarat conducatoarea studiului Kaare Engkilde.
Kaare Engkilde a explicat rezultatele surprinzatoare ale studiului sustinand ca, spre deosebire de alergiile comune (ca cele la polen sau la acarieni), alergiile de contact stimuleaza producerea in organism a celulelor de tip NKT, niste ucigasi naturali ai celulei canceroase. Celulele NKT s-ar parea ca identifica si ucid celula canceroasa in curs de formare, insa potrivit lui Kaare Engkilde mai trebuie efectuate cercetari pentru a se dovedi aceasta conexiune.
de cateva zile mi-au aparut pe maini si pe picioare niste brobonite un fel de cosuri si imi provoaca mancari, dar nu stiu de la ce mi-au aparut. imi este frica sa nu am varicela.
si eu am aceasi problema cu niste bubite pe maini si pe picioare ce poatefi?sunt disperata am 2 luni si nimeni nu stie ce este