Cercetatorii de la Universitatea Yale (SUA) au demonstrat in cadrul unui nou studiu, publicat in revista Biological Psychiatry, ca momentele extrem de stresante din viata isi lasa amprenta asupra creierului nostru, afectandu-i buna functionare pe viitor.
Scanand creierul mai multor persoane care au trecut prin momente foarte stresante precum un divort sau o concediere, oamenii de stiinta de la Yale au aratat cum aceste episoade neplacute din viata pot duce la micsorarea creierului prin reducerea cantitatii de materie cenusie din regiunile legate de gestionarea emotiilor si de buna lui functionare fiziologica. Aceasta observatie este foarte importanta, spun cercetatorii, datorita faptului ca aceste schimbari care afecteaza materia cenusie a creierului pot semnala viitoare probleme psihiatrice cu care s-ar putea confrunta indivizii.
“Acumularea de evenimente de viata stresante poate face mai dificila pentru aceste persoane trecerea peste noi situatii stresante care vor surveni in viitor” a declarat cercetatoarea Emily Ansell, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea Yale, citata de huffingtonpost.com.
Pentru cercetarea de fata s-a realizat imagistica creierului la un numar de 103 persoane care, au fost in prealabil intervievate asupra evenimentelor traumatice cu care s-au confruntat in viata: divorturi, moartea cuiva drag, pierderea casei din cauza unor dezastre naturale. S-a constatat astfel ca persoanele care trecusera prin experiente de viata extrem de stresante aveau cantitati mai mici de materie cenusie in anumite zone din cortexul prefrontal medial. Aceasta parte a creierului este responsabila pentru gestionarea auto-controlului si a emotiilor, cat si a tensiunii arteriale si a nivelului de glucoza.
Acesta nu este primul studiu care arata modificarile fizice pe care le sufera creierul urman in urma expunerii la stres. Un alt studiu efectuat in 2010 si publicat in revista Neuropsychopharmacology, a aratat cum persoanele care au fost abuzate emotional in copilarie sau neglijate au suferit modificari ale creierului detectate la RMN.
Comentarii recente