In primavara acestui an, in Suedia se vor distribui, la cele 4,7 de milioane de gospodarii din tara, pliante, prin care cetatenii sunt atentionati sa se pregateasca pentru: “crize si catastrofe pe timp de pace, dar si pentru diferite tipuri de atacuri asupra societatii si a Suediei”. Aceasta este cea mai recenta masura ce face parte din strategia de aparare a tarii, pe fondul agresivitatii crescute percepute din partea Rusiei.
Necesitatea redactarii unei astfel de brosuri de informare a cetatenilor este justificata de autoritatile suedeze prin situatia securitatii din vecinatatea ei, mai precis zona baltica, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Contingente Civile via CNN.
Brosurile, care vor fi publicate mai tarziu anul acesta, ii vor informa pe suedezi cum sa se pregateasca in cazul in care lumea lor va fi data peste cap si le va cere autoritatilor regionale sa pregateasca buncarele ridicate in vederea Razboiului Rece.
De asemenea, prin intermediul acestor brosuri, Agentia pentru Contingente Civile intentioneaza sa se asigure ca cetatenii isi vor pregati rezerve de hrana, apa si paturi la domiciliu.
In ultima perioada Suedia a facut investitii substantiale in strategia de aparare a tarii, reintroducand conscriptia si plasand trupe pe insula de importanta strategica Gotland.
Tara a suspendat recrutarea obligatorie in 2010, introducand in schimb un sistem de recrutare bazat pe voluntariat. In martie 2017 autoritatile din aparare s-au razgandit, anuntand ca recrutarea va fi din nou obligatorie din 2018.
Decizia de a creste cheltuielile pentru aparare cu pana la 720 de milioane de dolari pe o perioada de 5 ani a fost luata in februarie 2015, insa Suedia ramane in continuare deficitara la capitolul forte de aparare. Planul Suediei este sa creasca numarul soldatilor cu norma intreaga de la 1.000, cati are in prezent, la 6.000 si la 10.000 de soldati care vor functiona cu jumatate de norma.
In luna mai a anului 2017, Ministrul Suedez al Apararii a declarat pentru CNN ca: “Regimul rus a aratat ca este gata sa-si foloseasca puterile militare cu scopul de a-si atinge obiectivele politice”.
Suedia nu este membra a NATO, dar a contribuit la operatiunile conduse de NATO si se bucura de legaturi bilaterale cu Alianta prin intermediul Parteneriatului pentru Pace si a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic.
Comentarii recente