Un studiu global efectuat de Fundatia Thomson Reuters pentru a marca lansarea site-ului TrustLaw Woman, ce vizeaza acordarea de consiliere juridica gratuita pentru femei de pe tot cuprinsul globului, a scos la iveala o lista a tarilor in care simplul fapt de a te naste femeie reprezinta un pericol pentru viata. Studiul s-a bazat pe raspunsurile a peste 200 de academicieni, angajati din domeniul sanatatii, politicieni, jurnalisti si specialisti in dezvoltare alesi datorita studiilor facute de acestia pe probleme de gen.
In urma studiului a rezultat ca Afganistan este cea mai periculoasa tara din lume pentru femei, fiind urmata in ordine descrescatoare in top de Republica Democratica Congo, Pakistan, India si Somalia.
Aparitia Indiei – o tara care se transforma rapid intr-o super-putere economica – in acest top a fost considerata de multi specialisti surprinzatoare, insa se pare ca uciderea bebelusilor de sex feminin si traficul de sex reprezinta in continuare o amenintare pentru viata femeilor din aceasta tara.
In timp ce multi nu se asteptau ca India sa figureze in acest top, Ministrul femeilor din Somalia, Maryan Qasim s-a aratat surprinsa de faptul ca tara pe care o reprezinta se afla doar pe locul cinci in top, declarand, citata de The Guardian: “Credeam ca Somalia va fi prima pe lista, nu a cincea”.
Rata alarmanta a mortalitatii materne, accesul limitat la personal medical si lipsa aproape totala de drepturi economice, fac din Afganistan o amenintare la adresa locuitorilor de sex feminin ai acestei tari. Alti factori care fac din faptul de a te naste femeie in Afganistan un calvar sunt: starea permanenta de conflict din aceasta tara, atacurile aeriene NATO si stereotipurile culturale de gen care delimiteaza net activitatile pe care le poate desfasura, sau nu, o femeie in aceasta tara. Din cauza celui din urma factor, femeile care isi asuma functii publice in Afganistan, politistele sau jurnalistele sunt frecvent amenintate sau ucise in aceasta tara.
Republica Democratica Congo ocupa locul doi in acest top din cauza violentei sexuale la care sunt supuse femeile din aceasta tara si in special cele din partea de est, unde nicio lege pare sa nu existe. Un studiu recent realizat de SUA arata ca peste 400 000 de femei sunt violate anual in acea parte a tarii. ONU a denumit din acest motiv Congo – capitala mondiala a violului. Potrivit studiului de fata victimele violului din aceasta tara includ de la fetite de trei ani pana la femei in varsta. Femeile sunt violate de grupuri, sunt violate cu baioneta sau impuscate in vagin.
Pakistanul se claseaza pe locul trei in topul tarilor in care nu este bine sa te nasti femeie din cauza practicilor culturale, religioase si tribale la care sunt supuse femeile din acest colt de lume. Printre cele mai frecvente chinuri la care sunt supuse femeile din Pakistan se numara: atacurile cu acid, casatoriile si nasterea fortata de copii, abuzurile fizice sau lapidarea. Potrivit Comisiei pentru drepturile omului din Pakistan, peste 1 000 de femei din aceasta tara isi pierd anual viata numai in urma asa-ziselor “crime de onoare”, crime comise de barbatii care isi acuza femeile de insubordonare, fapt ce afecteaza onoarea barbatilor pakistanezi.
India se clasifica pe locul patru in topul celor mai periculoase tari pentru femei din lume. Conform biroului indian de investigatii in 2009 in aceasta tara existau peste trei milioane de prostituate, dintre care 40% erau copii. Conform ONU, peste 50 de milioane de fetite ar fi “disparut” in India in ultimul secol din cauza uciderii copiilor de sex feminin din aceasta tara, intrucat parintii prefera sa aiba baieti si nu fete.
Somalia se situeaza pe locul cinci in topul tarilor in care nicio femeie nu este fericita ca este femeie din cauza nivelului ridicat al mortalitatii materne, violului, mutilarii genitale si accesului limitat la educatie si la ingrijire medicala. Conform ministrului somalez al femeilor – Maryan Qasim – “cel mai periculos lucru pentru o femeie somaleza este sa ramana insarcinata”. Sansele de supravietuire ale unei femei insarcinate din aceasta tara, sunt potrivit lui Qasim de 50%, intrucat, nu exista nicio forma de ingrijire prenatala, nu exista spitale, centre de asistenta medicala, nu exista nimic. La aceasta situatie se adauga violurile care au devenit fapte cotidiene in Somalia sau mutilarile genitale de care nu scapa nicio fata din aceasta tara. Seceta, foametea si lupta de zi cu zi pentru supravietuire sunt alti factori care fac ca viata in Somalia sa insemne doar certitudinea faptului ca poti muri in orice zi sau in orice clipa…
Comentarii recente