A 64-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes si-a desemnat aseara castigatorii. Festivitatea de premiere, prezentata de actrita de origine franceza Mélanie Laurent a inceput cu un standing-ovation pentru presedintele juriului competitiei din acest an, Robert De Niro care a reusit sa binedispuna audienta din start cu un discurs tinut intr-o englezo-franceza amuzanta. Dorind sa le multumeasca celorlalti membri ai juriului cu care a facut echipa la aceasta editie a festivalului, De Niro s-a incurcat putin in termenii complicatei limbi franceze numindu-si colegii “champignons” (ciuperci) in loc de “compagnons” (colegi).
Marele castigator al serii a fost drama regizorului american Terrence Malick: The Tree of Life care a fost desemnata cel mai bun film al festivalului. O productie destul de controversata, The Tree of Life ( avandu-i in rolurile principale pe Brad Pitt si Sean Penn) a fost caracterizata de unii critici prezenti la festival ca fiind prea pretentioasa, in timp ce altii au caracterizat-o ca fiind profunda. Bineinteles ca parerea care a contat in final a fost cea a juriului, care a explicat alegerea acestui film drept castigator (prin vocea lui Robert De Niro) in felul urmator: “Am cazut de acord sa afirm ca acest film are marimea, amploarea, intentiile si impactul care se asteapta in mod normal de la un castigator de Palme d’Or”. Filmul este povestea unei familii care traieste in Texas-ul anilor ’50 si in acelasi timp o meditatie emotionanta asupra sensurilor vietii. Descris de cotidianul francez Le Figaro drept ” unul dintre cele mai frumoase filme din lume” sau de publicatia La Croix drept “o opera monumentala, metafizica si poetica”, filmul lui Terrence Malick a fost comparat de multi dintre cei prezenti la festival cu productia lui Stanley Kubrick din 1968: Odiseea spatiala 2001. The tree of life este doar cel de-al cincilea film regizat de Terrence Malick intr-o cariera de 40 de ani. Cu o durata de 148 de minute, filmul este, potrivit BBC, “o epopee despre ce inseamna de fapt conditia umana” in cadrul careia au fost inserate imagini spectaculoase care descriu inceputurile vietii pe pamant.
Timidul regizor al filmului, Terrence Malick (67 de ani) – de obicei zgarcit cu aparitiile in public – nu si-a facut aparitia la ceremonia de premiere de la Cannes, cedandu-i “misiunea” de a ridica premiul co-producatorului filmului Bill Pohlad care a declarat: “stiu ca este incantat de acest premiu asa cum suntem cu totii de altfel”.
Premiul pentru cel mai bun actor la editia din acest an a festivalului de la Cannes a mers la actorul francez Jean Dujardin, interpretul rolului principal din filmul alb-negru mut The Artist, o productie franceza filmata insa la Los Angeles. Jean Dujardin joaca in acest film “curajos” pentru epoca cinematografiei 3D rolul unui actor hollywoodian a carui cariera este pusa in pericol de aparitia filmului sonor din anii ’20.
Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit actritei americane Kirsten Dunst pentru rolul din apocalipticul film al lui Lars von Trier, Melancholia. In ciuda faptului ca regizorul danez a fost declarat “persona non grata” la Cannes din cauza scandaloasei lui afirmatii “il inteleg pe Hitler”, Dunst si-a adjudecat titlul de cea mai buna actrita datorita rolului pe care il interpreteaza in acest film: o viitoare mireasa a carei nunta este compromisa de o planeta care risca sa se ciocneasca cu Pamantul intr-un impact nimicitor…
Iata mai jos care au fost si ceilalti premiati ai editiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes:
Marele premiu al juriului a fost impartit de productiile – “Once Upon a Time in Anatolia” – a regizorului de origine turca Nuri Bilge Ceylan si “Le Gamin au vélo” a fratilor de origine belgiana Jean -Pierre si Luc Dardenne.
Premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit producatorului, scenaristului si regizorului de origine daneza Nicolas Winding Refn pentru filmul “Drive”.
Premiul pentru scenariu i-a revenit israelianului Joseph Cedar pentru productia “Footnote”.
Premiul juriului i-a revenit productiei “Polisse” semnate de actrita si regizoarea de origine franceza Maïwenn.
Premiul Camera d’Or i-a revenit regizorului argentinian Pablio Giorgelli pentru pelicula “Las acacias”.
Premiul Palme d’Or pentru scurt metraj i-a fost inmanat regizoarei de origine ucrainiana Maryna Vroda pentru pelicula “Cross Country”.
O mentiune speciala a primit si pelicula “Badpakje” apartinand regizorului Wannes Destoop.
Comentarii recente