“Rasfoind” internetul mi-am oprit ochii si mintea pentru cateva momente pe un articol cat se poate de adevarat si cat se poate de alarmant scris de un terapeut ocupational american, pe nume Victoria Prooday. Articolul se numeste The silent tragedy affecting today’s children si il gasiti integral aici. Chiar daca articolul se refera la copiii americani, el este cat se poate de actual si de relevant si pentru copiii romani, de aceea ne vom opri la cateva dintre ideile sustinute de Prooday in articolul ei.
Victoria Prooday este, printre altele, si un blogger popular pe teme de parenting si al impactului pe care stilul de viata modern, bazat pe tehnologie, afecteaza sistemul nervos al copiilor. Din propria experienta ca terapeut ocupational care a lucrat cu familii cu copii, dar si dupa numeroase discutii cu profesori care au activat in sistemul de invatamant in ultimii 15 ani, Prooday a ajuns la concluzia ca starea emotionala a copiilor din zilele noastre este devastatoare. Iar cand sustine asta, are in vedere si cifrele alarmante dezvaluite de statisticile recente referitoare la bolile mintale ale copiilor zilelor noastre. Acestea se refera la copiii americani:
- 1 din 5 copii americani are probleme de sanatate mintala
- incidenta ADHD a crescut cu 43%
- depresia in randul adolescentilor a crescut cu 37%
- cresterea cu 100% a incidentei suicidului in randul copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani
Copii privati de ce au nevoie, copii bombardati cu ce NU au nevoie…
Potrivit Victoriei Prooday, parintii s-ar afla de cele mai multe ori la originea acestor probleme cu care se confrunta copiii si adolescentii zilelor noastre.
Ea sustine ca este demonstrat stiintific faptul ca creierul nostru are capacitatea de a se reconfigura prin intermediul mediului inconjurator, doar ca, noi parintii, prin mediul pe care il oferim copiilor nostri si stilul de parenting pe care il abordam, nu facem altceva decat sa reconfiguram creierul copiilor intr-o directie gresita, dand nastere astfel problemelor cu care cei mai multi dintre copii se confrunta. Prooday, nu se refera aici la copiii care se nasc cu dizabilitati si la parintii acestora, care fac tot ce le sta in putinta pentru a-i ajuta. Ea se refera la acei copii care ajung sa aiba probleme din cauza mediului pe care li-l ofera parintii lor, bine intentionati. Potrivit Victoriei Prooday, in momentul in care parintii acestor copii isi schimba perspectiva asupra parentingului, copiii la randul lor se schimba.
Iata mai jos principalele 7 lucruri de care crede Victoria Prooday ca sunt privati copiii zilelor noastre:
- Parinti disponibili din punct de vedere emotional
- Limite si indrumari clar definite
- Responsabilitati
- Nutritie echilibrata si somn adecvat
- Miscare si activitati in aer liber
- Joc creativ, interactiune sociala, oportunitatea de a petrece timp care nu a fost atent organizat si planificat anterior de parinti, plictiseala.
In schimb, in opinia Victoriei Prooday, copiii zilelor noastre au parte din plin de:
- Parinti distrati digital
- Parinti indulgenti care isi lasa “copiii sa conduca lumea”
- Sentimentul ca au dreptul mai degraba decat simtul responsabilitatii
- Somn inadecvat si nutritie dezechilibrata
- Stil de viata sedentar care vine la pachet cu mult timp petrecut in interior
- Stimulare neincetata, “bone” tehnologice, recompense imediate si lipsa momentelor de plictiseala;
Ce pot face pentru a avea un copil echilibrat emotional?
In aceste conditii, se pune intrebarea daca se pot creste copii sanatosi intr-un astfel de mediu nesanatos… Raspunsul este bineinteles nu, Prooday comentand ca nu putem pacali natura umana. Copiii nostri ajung sa plateasca lipsa unei copilarii echilibrate cu propria lor sanatate emotionala. Din fericire, ea nu ne ofera doar un dus rece ci ne ofera si o lista de solutii dintre care amintim:
- Seteaza limite si adu-ti aminte ca esti parintele copilului si nu un prieten de-ai lui
- Ofera-le copiilor un mediu echilibrat, format din ce au ei nevoie si nu din ce vor ei. Nu-ti fie frica sa spui NU, daca ceea ce isi doresc nu este ceea ce au nevoie.
- Ofera mancare cu valoare nutritiva si nu gustari lipsite de nutrienti folositori organismului
- Petreceti o ora pe zi in natura: cu bicicleta, catarandu-va, mergand la pescuit, urmarind pasari sau insecte
- Cina in familie sa fie fara tehnologie
- Jucati un joc de masa pe zi
- Implica-ti copilul in treburile casnice: sa stranga rufele spalate, sa-si curete jucariile, sa intinda rufele, sa puna cumparaturile in frigider, sa aseze masa etc
- Implementeaza un program de somn sanatos, asigurandu-te ca copilul se odihneste suficient intr-o camera fara tehnologie
- Invata-l sa fie responsabil si independent. Nu-l proteja excesiv de micile esecuri. Acestea il antreneaza sa depaseasca marile provocari ale vietii care vor veni mai tarziu.
- Nu-i pregati ghiozdanul pentru scoala, nu i-l cara tu, nu-i duce la scoala pachetelul uitat, nu-i curata banana unui copil trecut de 5 ani! Invata-l deprinderi, in loc sa faci tu in locul lui!
- Obisnuieste-l sa isi primeasca recompensele la ceva timp nu imediat, ofera-i timp sa se plictiseasca, pentru ca atunci cand se plictiseste i se trezeste creativitatea.
- Nu te simti responsabil sa fii echipa de divertisment a copilului tau
- Nu recurge la tehnologie ca la o cura impotriva plictiselii
- Evita folosirea tehnologiei la masa, in masina, la restaurant, la mall. Foloseste aceste momente pentru a le obisnui creierele sa functioneze si atunci cand se plictisesc
- Ajuta-l sa isi construiasca “o trusa de prim ajutor pentru plictiseala” cu idei de activitati pentru “momentele plictisitoare”.
- Fii disponibil emotional pentru copil si ajuta-l sa se autocalmeze si sa dobandeasca abilitati sociale
- Stai departe de telefon pana se culca, pentru a nu fi distras de el, chiar cand copilul ar fi vrut sa iti spune ceva cu adevarat important pentru el
- Invata-l sa salute, sa multumeasca, sa isi astepte randul intr-o discutie, sa imparta, sa empatizeze, reguli de conversatie, reguli de comportament la masa, etc
- Conecteaza-te emotional cu copilul cand ii vorbesti: zambeste-i, imbratiseaza-l, saruta-l, gadilati-l, cititi-i, dansati cu el, sariti. etc
- Fii antrenorul emotional al copilului, invata-l sa recunoasca si sa depaseasca momentele de frustrare si furie.
Comentarii recente