In urma cu 59 de ani (1958), faimosul scriitor rus Boris Pasternak, cunoscut indeosebi pentru romanul sau de capatai, Doctor Jivago, a castigat Premiul Nobel pentru literatura. Din cauza statului represiv rus el nu avea sa vada insa niciodata acest premiu…
Boris Pasternak s-a nascut in Rusia inainte de Revolutia Bolsevica din 1917 intr-o familie de artisti si muzicieni, si, spre deosebire de alti prieteni de-ai sai si membri ai familiei, nu a fugit dupa venirea comunistilor la putere. A ramas in tara, a scris poezie si nuvele si a tradus multe lucrari in limba rusa pentru a-si castiga existenta. Insa originile lui burgheze si convingerile sale nu au fost “compatibile” cu regimul comunist, fiind luat rapid in vizor de crudul regim.
In 1934, Stalin insusi l-a chemat la el pe Pasternak pentru a-l certa ca a incercat sa isi elibereze un prieten. Drept pedeapsa, iubita si prietena lui Olga Ivinskaya a fost trimisa la gulag timp de trei ani.
Ororile pe care le vede in jurul lui, cauzate de regimul stalinist, il inspira de-a lungul anilor si ii furnizeaza inspiratie pentru opera sa de capatai Doctor Jivago, la care lucreaza mai mult de un deceniu. Romanul, pe care incepe sa il scrie in 1945, spune povestea complicata de viata a lui Iuri Jivago, un tanar medic, surprins intre doua iubiri si viata grea din perioada dintre Revolutia Rusa din 1905 si Al Doilea Razboi Mondial.
Boris Pasternak a prezentat romanul pentru publicare in 1955 in Uniunea Sovietica, insa a fost respins din cauza mesajelelor anti-sovietice transmise. Ministrul de externe rus a caracterizat atunci romanul ca fiind “o calomnie rautacioasa despre URSS”. Insa romanul avea sa isi continue drumul sau catre publicul cititor pe alte cai…
La indemnul editorului italian Giangiacomo Feltrinelli, manuscrisul cartii a fost trimis ilegal la Milano si publicat in 1957. Sovieticii au fost foarte deranjati de acest lucru si au incercat sa opreasca parcursul cartii, insa asta nu a facut decat sa creasca si mai mult popularitatea si interesul lumii pentru roman, care a fost tradus in scurt timp in mai mute limbi.
Mai mult, rivalul URSS, SUA s-a gandit sa foloseasca romanul ca pe o arma culturala impotriva sovieticilor. Documentele declasificate, scrie site-ul smithsonianmag.com, au aratat ca CIA a achizitionat si distribuit sute de exemplare ale cartii la ambasadele sale din toata lumea si chiar ar fi platit pentru o scurta perioada de timp tiparirea cartii in limba sa originala, pentru a distribui discret exemplarele sovieticilor la Targul Mondial din 1958.
Boris Pasternak mai fusese nominalizat la Premiul Nobel pana atunci, insa discutiile starnite in intreaga lume Doctor Jivago, l-au impins in fruntea listei in 1958. Pe 23 octombrie 1958, Boris Pasternak devenea oficial castigatorul Premiului Nobel pentru literatura. In memoriile de mai tarziu ale fiului sau, se descria reactia scriitorului din momentul primirii marii vesti si raspunsul lui catre comitetul de la Oslo: “Recunoscator, bucuros, mandru, confuz”.
Insa aceasta nu avea sa fie o poveste cu happy-end. Reactia din partea autoritatilor ruse a fost rapida, Guvernul Rus indemnandu-i pe confratii sai scriitori sa il denunte si sa il numeasca “o buriana literara”. Pasternak a fost amenintat ca daca se duce la Oslo sa isi ridice premiul, nu va mai fi primit inapoi in Uniunea Sovietica, asa ca scriitorul a trimis o noua telegrama la Oslo in care refuza premiul.
Yevgeny Pasternak, fiul scriitorului, a descris in memoriile sale reactia tatalui sau de dupa a doua telegrama: “Nu mi-am recunoscut tatal cand l-am vazut in acea seara. Palid, lipsit de viata, obosit, cu ochii indurerati si obositi, repetand mereu acelasi lucru: acum nu mai conteaza, am refuzat premiul”.
Boris Pasternak a murit la mai putin de doi ani distanta de sfasietorul eveniment, fara a-si fi primit premiul Nobel. In 1988, Doctor Jivago avea sa fie in sfarsit publicat in Uniunea Sovietica, iar fiul sau a primit dreptul in anul urmator sa mearga la Oslo si sa ridice premiul “refuzat” de tatal sau.
“Acesta este sfarsitul onorabil al unei tragedii… si sunt foarte fericit” a declarat Yevgeny Pasternak in ziua ridicarii premiului..
Comentarii recente