Este o vorba care spune ca nu conteaza de unde vii, tot ce conteaza este incotro te indrepti. Insa, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii japonezi de la Kobe University (Japonia)lucrurile nu stau chiar asa. Acestia sustin ca modul in care iti ingrijesti copilul de la cea mai frageda varsta va afecta succesul de care copilul tau se va bucura in viata.
Studiul a implicat chestionarea a 5 000 de barbati si femei in legatura cu tipul de relatie pe care au avut-o cu parintii lor. In functie de aceste raspunsuri, cercetatorii japonezi au identificat sase tipuri de parinti: sustinatori, stricti, indulgenti, nepretentiosi, severi si de mijloc.
Dupa cum bine intuiti, copiii ai caror parinti fac parte din categoria sustinatori au fost mai fericiti mai tarziu in viata. Parintii sustinatori sunt definiti de urmatoarele caracteristici: au un grad mare de incredere in copiii lor, arata mult interes fata de ei si isi petrec mult timp cu acestia. Studiul a aratat ca parintii care isi ajuta copiii in fiecare etapa a evolutiei lor se asigura astfel ca acestia vor avea note mai mari in scoala, salarii mai mari si vor fi feriti de moarte prematura.
Parintii stricti sunt definiti ca indivizi care le ofera copiilor lor foarte putina independenta, nu au incredere in ei si le impun multe reguli. Copiii acestei categorii de parinti se descurca mai bine mai tarziu la scoala si ajung mai bogati decat media, insa ei vor fi totodata mult mai stresati si mai nefericiti.
Parintii indulgenti nu sunt deloc stricti si petrec o cantitate medie de timp cu copiii lor.
Parintii nepretentiosi arata un interes redus fata de copiii lor, in timp ce parintii severi nu au incredere in copii si le ofera putina independenta.
Copiii crescuti de aceste trei categorii de parinti: indulgenti, nepretentiosi si severi, au in comun lipsa mentalitatii pozitive pe care o au doar copiii crescuti de parintii sustinatori. Studiul a mai aratat de asemenea ca progeniturile crescute de cele trei categorii de copii, castiga mai putin in medie decat copiii crescuti de parinti sustinatori.
Parintii din categoria de mijloc se comporta ca niste conducatori cu copiii lor in comparatie cu celelalte categorii, asta facand ca la maturitate copiii crescuti de astfel de parinti sa fie nesiguri pe ei si nehotarati, asteptand in orice moment sa li se spuna ce sa faca.
Comentarii recente