In cazul in care v-ati propus sa duceti un stil de viata sanatos si sa consumati numai cele mai sanatoase alimente, s-ar putea sa fiti dezamagiti de aceasta stire. Alimente “sanatoase” precum: uleiul de masline, tonul, diferite sucuri de fructe si gemuri, toate se afla in Baza de date a fraudei alimentare intocmita de respectata institutie americana U.S. Pharmacopeial Convention, care stabileste standardele de calitate pentru produsele alimentare si medicamente, informeaza dailymail.co.uk. In aceasta ordine de idei, prestigioasa institutie avertizeaza consumatorii ca nu toate alimentele din magazine sunt intotdeauna ceea ce ar trebui sa fie.
Multe tipuri de ulei de masline, ton, suc de rodii si alte fructe, gemuri, sirop de artar, dar si mirodenii precum sofranul si curcuma, sunt de multe ori “umplute” de producatorii lor cu substituenti ieftini si chiar daunatori. Asadar, ar fi mai bine sa fiti prudenti in folosirea tipurilor de alimente enumerate mai sus.
Potrivit Bazei de date a fraudei alimentare, unii producatori inlocuiesc tonul cu mai ieftinul escolar, un peste care a fost interzis in multe tari din cauza ca provoaca intoxicatii alimentare. Tot aici, se precizeaza faptul ca multe tipuri de suc “natural” de rodii, laudat de multi pentru proprietatile sale extraordinare si beneficiile pe care le aduce sanatatii consumul lui, sunt diluate cu alte sucuri sau cu apa indulcita. Multe tipuri de ulei de masline sunt diluate cu uleiuri mai ieftine, pe cand condimente precum curcuma si boiaua de ardei sunt mai mult “umplutura” decat ceea ce scrie pe ambalaj.
In raportul intocmit de U.S. Pharmacopeial Convention se mai regasea faptul ca multi producatori adauga in sucul de lamaie agenti care sa il faca sa para tulburat si alte tipuri de suc, pentru ca acesta sa arate ca si cum ar fi fost proaspat stors. Aici, este amintit un caz din Taiwan, unde 4 000 de persoane s-au imbolnavit dupa ce au ingerat ftalati, un produs chimic ce se foloseste la fabricarea plasticului.
Dr Markus Lipp, senior director la standardele alimentare din cadrul organizatiei a spus ca alimentele devin frauduloase atunci cand un producator nu este sincer cu Departamentul Agriculturii din SUA sau alte organisme de reglementare, in legatura cu continutul produselor lor. El a declarat pentru New York Daily News ca baza de date a fost alcatuita in vederea ajutarii consumatorilor sa ia decizii documentate in privinta alimentelor pe care le aleg, adaugand ca “In general aprovizionarea cu alimente din SUA este foarte sigura”…
Comentarii recente