Fostul inginer forestier Gabi Rizea, originar din Craiova, a devenit sculptor in lemn in urma cu doar trei ani dintr-o pura intamplare. Recent pasiunea cu care lucreaza si operele sale unice au primit recunoasterea valorii lor la nivel international, dupa ce una dintre sculpturile sale, Galeata care curge, a devenit virala pe internet.

Sursa foto: Oddity Central
De cand si-a descoperit pasiunea cioplitului in lemn, craioveanul a salvat zeci de cioturi de la disparitia completa, dandu-le o noua viata in forma unor opere de arta. Gratie internetului si a puterii lui de a face cunoscute intr-un timp foarte scurt unui numar foarte mare de oameni tot felul de lucruri, operele lui Gabi Rizea sunt acum atat de cautate, incat fostul inginer are comenzi din mai multe orase ale tarii. Din respect pentru orasul sau natal insa, sculptorul a promis ca nu va replica niciodata ceea ce a creat pentru Craiova.

Sursa foto: Oddity Central
Cum a inceput totul va intrebati? Dintr-o pura intamplare, a povestit fostul inginer pentru presa locala. In urma cu trei ani, dupa ce si-a cumparat o noua drujba, a inceput “sa se joace” cu ea pe o bucata de lemn din atelierul sau. Incercand sa creeze un chip uman, si-a dat seama ca ceea ce a iesit a fost destul de reusit, asa ca a perseverat. A tot lucrat, pana a devenit un artist cautat de autoritatile locale din Craiova care il lasa sa ciopleasca in stilul sau unic cioturile din parcurile orasului.

Sursa foto: Oddity Central
Intr-un interviu acordat CVL Press, Gabi Rizea a marturisit ca incearca uneori sa realizeze schite pe hartie a ceea ce isi doreste sa realizeze. Insa schitele raman de cele mai multe ori doar pe hartie dat fiind faptul ca sunt de cele mai multe ori imposibil de transpus in practica. Asta din cauza ca lemnul cu care lucreaza este foarte vechi. Dintr-un ciot, in mare parte putrezit, trebuie indeparteze partea rea, iar materialul care ii mai ramane este adesea prea putin pentru schitele de pe hartie.

Sursa foto: Oddity Central
Galeata Care Curge este una dintre cele mai populare opere ale artistului si a fost sculptata intr-un ciot de frasin. “Apa” din sculptura este lemnul bun care a mai ramas din ciot dupa indepartarea partii putrezite.
Gabi Rizea a marturisit ca poate transforma un banal ciot de copac intr-o opera de arta in doar doua zile cu ajutorul unei drujbe, a unor dalti si a unui slefuitor.
Desi lucrarile sale s-au dovedit a fi inspiratie si talent pur, barbatul in varsta de 42 de ani s-a inscris recent la Scoala de Arta pentru a se perfectiona in arta care i-a devenit atat de draga…
Comentarii recente