„Aici Radio Europa Libera!” Pe vremea regimului comunist, aceasta propozitie deschidea pentru milioane de oameni poarta catre lumea libera, in care libertatea cuvantului era respectata, iar adevarul putea fi rostit fara ca acest lucru sa insemne o condamnare la moarte pentru cel care-l rostea.
In editia din 9 noiembrie a emisiunii „CineTePrinde” difuzata de Pro Cinema de la ora 22:00, Cristian Tudor Popescu isi provoaca telespectatorii sa-si aminteasca, iar pe cei mai tineri, pur si simplu sa afle despre unul dintre avanposturile luptei impotriva dictaturii: postul de radio Europa Libera. „Razboi pe calea undelor” („Cold Waves” ) este un documentar realizat de Alexandru Solomon, care semneaza atat scenariul cat si regia. Din anii ’70 si pana la caderea regimului comunist, Radio Europa Libera a reprezentat pentru milioane de oameni o gura de oxigen si o poarta – chiar daca numai pe calea undelor – spre lumea libera. Insa pentru cei care serveau regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu, Radio Europa Libera reprezenta inamicul public numarul 1, astfel incat celebrul terorist Carlos Sacalul a fost angajat sa opreasca vocile care intrau seara de seara in locuinte si vorbeau limba libertatii. Multi dintre directorii acestui post de radio au murit in conditii ciudate, iar Securitatea romaneasca se pare ca nu a fost deloc straina de aceste tragedii. Ilie Merce este cel care a condus operatiunea Securitatii impotriva radioului. Astfel, pe langa interviurile cu cei care au lucrat la Radio Europa Libera, documentarul contine si interviuri cu cei care au incercat sa lichideze o data pentru totdeauna vocea Europei Libere.
Cei care au fost eroii principali ai acestei povești se confruntă din nou în Cold Waves/”Razboi pe calea undelor”. Monica Lovinescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu, dar si oameni care s-au aflat de cealalta parte a baricadei, precum si simpli ascultatori isi amintesc, in documentarul regizat de Alexandru Solomon, despre aceasta perioada.
„Razboi pe calea undelor” a avut un buget de 450.000 de euro, iar lucrul la acest documentar a durat 3 ani, in care s-au montat imagini din cele peste 100 de ore filmate. Filmările pentru „Razboi pe calea undelor” au fost realizate în România, Germania, Franţa, Belgia şi SUA.
Comentarii recente