A fi responsabil pentru destinul altei vieti nu e un lucru usor. Toti parintii isi doresc sa creasca copii sanatosi, inteligenti si care sa aiba succes mai tarziu in viata. Dar toate aceste lucruri par a depinde de un singur factor pana la urma, si anume, de cat de fericit este copilul tau. Este aceasta o misiune imposibila, sau un lucru foarte usor daca stii cum sa iti abordezi propriul copil?
Urmeaza sfaturile de mai jos si lucrurile vor deveni mult mai simple:
Ai grija de tine
Ca sa poti avea grija asa cum trebuie de o alta viata trebuie sa ai mai intai grija de tine. Gandeste-te la piedicile emotionale si fizice care te impiedica sa iti ingrijesti copilul asa cum ai vrea sau asa cum ar trebui si rezolva-ti problemele. O minte sanatoasa intr-un corp sanatos sunt un bun inceput pentru a creste o progenitura asemenea.
Fii perseverent cu disciplina
Copiii par niste rebeli incorigibili care nu se vor deprinde niciodata cu respectarea regulilor. Insa oamenii de stiinta confirma faptul ca, de fapt, copiii sunt fericiti sa aiba o ordine si niste reguli in viata lor. Fiind perseverent cu regulile pe care le impui, oferi copilului un sentiment de siguranta si stabilitate si il ajuti sa ia decizii mai bune.
Concentreaza-te pe efort
Concentreaza-te mereu pe efortul depus de copil si nu pe rezultat. Scopul educatiei nu este o nota buna la un test. Scopul educatiei este de a-l ajuta pe copil sa isi fixeze obiective si sa le atinga, chiar si atunci cand intalnesc numerosi factori demotivanti in cale. Cu alte cuvinte, educatia trebuie sa il ajute pe copil sa se maturizeze.
Transforma comunicarea cu copilul intr-o prioritate.
Multi adolescenti ajung sa isi argumenteze depresiile prin lipsa de comunicare intre generatii. Tot mai multi adolescenti din ziua de azi sufera de depresie si ganduri sinucigase din cauza ca “nimeni nu ii intelege”. Insa nu va asteptati ca acestia sa se apropie de voi cand sunt chinuiti de fluctuatiile emotionale si hormonale ale adolescentei. Aceasta apropiere trebuie sa aiba loc mult mai devreme, de la cele mai fragede varste, pentru ca adolescenta sa fie o etapa suportabila a vietii atat pentru parinti cat si pentru copii.
Fii optimist
Cand copiii vad ca parintii au mereu o atitudine pozitiva, indiferent de situatie, acest comportament devine natural si pentru ei. In plus, comunicarea devine mult mai usoara intr-un mediu pozitiv. Evita sa te plangi prea mult in prezenta copiilor de chiria prea mare sau de jobul tau plictisitor. Fa un efort sa le oferi copiilor mereu o perspectiva optimista.
Ramai realist
Mitul familiei fericite este real. A evita sa ii expui insa pe copii la toate emotiile si sentimentele negative este la fel de nociv ca si expunerea frecventa la acestea. Copiii care nu experimenteaza emotii negative in familie sunt mai putin pregatiti sa proceseze sentimente precum tristetea, furia sau dezamagirea – care vor fi inevitabile pe masura ce va creste.
Ofera-le putine jucarii
Avand mai putine jucarii copiii vor explora mai mult pe cont propriu. Copiii au abilitatea unica de a crea jocuri noi si de a face jocuri din nimic. Jucariile atat de laudate de distribuitori ca fiind educative, au, din contra, efectul opus, ii limiteaza pe copii.
Lasa-le libertate
Parintii care “planeaza” mereu deasupra copiilor, dandu-le mereu indicatii, au capatat un nou nume: parintii elicopter. Adevarul este ca micutii se adapteaza mai usor decat am crede la situatii noi si se simt mai bine cand nu ii scanam mereu de parca ar fi facuti din cea mai fragila sticla. Copiii arata instincte, abilitati sociale si prezenta de spirit mai buna cand sunt lasati pe cont propriu, decat atunci cand stiu ca suntem in spatele lor gata sa ii ajutam si sa le negam totodata capacitatile.
Da-le responsabilitati
S-a demonstrat ca micutii carora li se dau constant sarcini in casa au abilitati cognitive, emotionale si sociale mai bune. Participand la treburile casei (intregii case si nefiind limitati numai la responsabilitati ce tin de camera lor) copiii isi dezvolta empatia si abilitatile sociale.
Invata-i sa fie recunoscatori
S-a aratat ca copiii crescuti in spiritul recunostintei sunt mai flexibili, mai intelegatori si mai putin predispusi spre depresie. Insa, ca orice altceva, o atitudine recunoscatoare se formeaza prin practica. Exercitii utile in acest sens pot fi sa ii rogi sa denumeasca doua lucruri pentru care sunt recunoscatori in fiecare zi sau sa spuna trei lucruri care le-au placut foarte mult in ziua care tocmai s-a incheiat.
Comentarii recente