“Un film despre viaţă, moarte şi adevăr, un film cu mult umor, care să vorbească lumii, cu duioşie şi romantism despre dragoste într-un spaţiu născător de veşnicie”, un film “despre dictatura şi consecinţele ei în plan comunitar şi, respectiv, familial” – astfel descrie Horatiu Malaele filmul care marcheaza debutul sau in lung-metraj, pelicula “Nunta muta”, difuzata in premiera de Pro Cinema, pe 19 aprilie, de la ora 20.00.
S-a spus despre “Nunta muta” ca este un film care a lasat spectatorii amutiti. Comedie si drama in egala masura, lung-metrajul care marcheaza debutul in regie de film al lui Horatiu Malaele isi propune sa abordeze o tema care nu este noua in cinematografia post-decembrista, insa intr-un mod profund original si surprinzator.
“Îmi doresc un film care să placă în egală măsură, bătrânului şi copilului, prostului şi înţeleptului, profanului şi iniţiatului”, spunea Horatiu Malaele despre “Nunta muta”, ceea ce, in buna masura s-a si intamplat.
Filmul istoriseste o poveste la prima vedere absurda, insa petrecuta in realitate.
Anul 1953, intr-un sat izolat din Romania, in “glorioasa” epoca stalinista. Doi tineri, Ana (Meda Victor) si Iancu (Alexandru Potoceanu) hotarasc, mai mult sau mai putin siliti de imprejurari, sa se casatoreasca. Doliul impus de moartea lui Stalin incurca insa planurile nuntasilor. Cum evenimentul nu se poate contramanda, se hotaraste ca nunta sa aiba totusi loc, insa … “pe muteste”. Pe masura ce invitatii beau si se simt bine, ei uita de juramantul de tacere pe care l-au facut, moment in care “nunta muta” devine o “nunta galagioasa”, o adevarata petrecere in toata regula. La apogeul petrecerii, turela unui tanc sovietic intra in casa, toti barbatii sunt deportati, iar mireasa isi revede sotul abia peste 13 ani, cand este eliberat si doreste sa se intoarca acasa sa moara in pace.
Scena in care nuntasii petrec in tacere a fost filmata in 10 zile, desi secventa din film dureaza doar 18 minute.
Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, George Mihăiţă, Mihai Constantin, George Ivaşcu şi Dan Condurache fac parte din distribuţia filmului lui Mălăele, peliculă ce s-a bucurat de succes în peste 30 de ţări, dar, cum spune insusi regizorul, „Nunta muta” este un film “vandut in peste 30 de tari, dar condamnat de fundamentalistii bastinasi”, un film pe care Horatiu Malaele “ne ordona” sa-l urmarim.
Comentarii recente