Numai in 2015, 6,4 milioane de oameni din intreaga lume au murit din cauza unor afectiuni provocate sau agravate de fumat. In ciuda eforturilor constante care se fac la nivel global pentru a-i determina pe oameni sa renunte la fumat, viciul provoaca astazi unul din 10 decese.
Studiul global, publicat in prestigioasa revista medicala Lancet si revelat de publicatia The Guardian mai arata ca, in 2015, lumea numara aproape un miliard de fumatori, in ciuda numeroaselor campanii anti-fumat desfasurate in intreaga lume. Se asteapta ca in urmatorii ani numarul fumatorilor sa creasca odata cu cresterea populatiei globului.
Studiul a mai aratat ca unul din patru barbati si una din 20 de femei fumeaza. Speranta acestora de viata este mica prin urmare, dat fiind faptul ca fumatul este al doilea cel mai mare factor de risc de moarte prematura si invaliditate, dupa hipertensiunea arteriala.
Cercetatorii au mai aratat ca in 2015, 6,4 milioane de decese au fost asociate cu acest viciu, dintre acestea, jumatate fiind inregistrate in doar patru tari: China, India, SUA si Rusia.
Un tratat din 2005 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ratificat de 180 de tari, a determinat luarea de masuri severe in toata lumea in vederea eradicarii viciului: interzicerea fumatului in locurile publice, taxe mai mari pe tigarete si interzicerea reclamelor la tigari.
Intre 1990 si 2015, numarul fumatorilor a inregistrat o scadere printre barbati de la 35% la 25% si la femei de la 8% la 5%. Tarile cu venituri mari din America Latina si in special Brazilia au inregistrat cea mai mare scadere a numarului de fumatori la nivel mondial.
Dr Emmanuela Gakidou, principalul autor al studiului, a afirmat ca in 2015 existau 933 de milioane de fumatori la nivel mondial, studiul incluzand doar persoanele care fumeaza zilnic. Daca s-ar adauga la acestia fumatorii ocazionali si fumatorii de alte produse din tutun, cifra finala ar fi si mai socanta. In acest context, Dr Emmanuela Gakidou sustine ca e o falsa impresia faptul ca razboiul impotriva fumatului a fost castigat. De fapt, in unele tari, in ciuda taxelor uriase si a campaniilor anti-fumat, viciul cunoaste o continua evolutie. Numarul femeilor fumatoare din Rusia de exemplu a crescut semnificativ in ultimii 25 de ani. Exista de asemenea si tari occidentale in care una din trei femei fumeaza. Asadar, in mod paradoxal, desi in lume exista mai putine femei fumatoare, in unele tari fumatul se dovedeste a deveni o mare problema pentru ele.
Un paradox si mai mare il constituie faptul ca tari precum China si Indonezia, care au oricum o rata a decesului foarte mare, sunt printre “campionii” lumii la fumat, acesta fiind un factor care contribuie semnificativ la mentinerea acestei situatii. In China, de exemplu, un milion de decese sunt asociate anual cu acest viciu.
Profesorul John Britton de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a comentat rezultatele acestui studiu spunand ca: “Responsabilitatea pentru acest dezastru mondial in sanatate revine in mare parte companiilor de tutun transnationale, care, in mod cert vad valoarea vietii umane intr-un mod total diferit decat restul omenirii. British American Tobacco de exemplu, a vandut in 2015, 665 miliarde de tigarete si a obtinut un profit de 5,2 miliarde de lire sterline”.
Comentarii recente